Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Експерти назвали незаконним рішення про референдум в Криму

28 лютого 2014, 09:04
475
6
Автор:
Реклама

27 лютого депутати Верховної Ради Криму на сесійне засіданні проголосували за проведення референдуму про статус автономії 25 травня 2014 року. Крім того, уряд Анатолія Могилева відправили у відставку, і призначили новим прем'єр-міністром Криму лідера партії "Російську єдність" Сергія Аксенова.

У зв'язку з цим ведуться суперечки про законність таких рішень. Так, член Центральної виборчої комісії Олександр Копыленко розповівщо правових підстав для проведення референдуму по розширенню автономії Криму немає. "Зараз у нас немає чинного закону про місцевий референдум. За новим Законом про український референдум втратив силу попередній і, відповідно, поки не буде прийнятий новий, правових підстав для проведення цього референдуму немає"- відмітив він.

Цю ж причину незаконності рішень відмітив голова Ради суддів України Василь Онопенко - для окремих територій ініціювати референдум неможливо. А відносно розширення повноважень АРК В. Онопенко нагадав, що вони чітко визначені в Конституції України, і самостійно їх розширити не можнаа тільки через внесення змін до Конституції.

Також і Комітет виборців України повідомляєщо рішення кримського парламенту сумнівні, і існує досить підстав для того, щоб рахувати їх незаконними. Однією з таких підстав є порушення процедури реєстрації депутатів: згідно з чинним законодавством реєстрація проводиться двома способами - письмово і за допомогою електронної системи голосування. Проте, працівники Секретаріату, які забезпечують письмову реєстрацію депутатів, у будівлю парламенту не були допущені.

"У момент пленарного засідання в парламенті не було і працівників ЗМІ, тому підтвердити наявність кворуму для відкриття позачергової сесії ВР АРК просто не можливо. Не кажучи вже про те, що робота сесії проводилася у будівлі, яка захоплена терористами що взагалі виходить не лише за рамки цивілізованих норм права, але і здорового глузду"- відмітив глава Кримського відділення КИУ Андрій Крисько.


Правова довідка

Чинним законодавством врегульовані питання проведення тільки всеукраїнського референдуму. Закон ВС УРСР № 1286 - XII "Про всеукраїнський і місцевих референдумах", який встановлював порядок проведення місцевих референдумів, втратив силу у зв'язку з ухваленням Закону № 5475 - VI "Про всеукраїнський референдум" (набув чинності 28 листопада 2012 року).

В той же час, згідно ст. 138 Конституції України до ведення АР Крим відноситься організація і проведення місцевих референдумів. Ця ж норма знайшла своє віддзеркалення і в Конституції АРК 1998 року. Конституція АР Крим приймається на основі Конституції України, згідно ст. 135 якій нормативно-правові акти Верховної Ради АР Крим і рішення Ради міністрів АР Крим не можуть суперечити Конституції і законам України і приймаються відповідно до Конституції України, законів України, актів Президента України і Кабінету Міністрів України і в їх виконання.

Нагадаємо, що відповідно до ст. 134 Конституції України АР Крим є невід'ємною складовою частиною України і в межах повноважень, визначених Конституцією України, вирішує питання, віднесені до її відання.

Згідно ст. 73 Конституції України питання про зміну території України вирішуються виключно всеукраїнським референдумом.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини