Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Харківські адвокати закликають негайно реалізувати закони від 16 січня

24 січня 2014, 11:25
1494
31
Автор:
Реклама

"Рада адвокатів Харківської області обурена умисним і протиправним порушенням правил проведення мирних зборів і громадського порядку так званими "представниками народу України" на площі Незалежності і вважає, що такі дії стали можливими у зв'язку з недосконалістю чинного законодавства, пов'язаного з реалізацією і захистом конституційних прав і свобод громадян України. Ми підтримуємо введення жорсткіших заходів до осіб, які, користуючись безкарністю, розхитують державу і ведуть його до розколу"- відмічено в заяві Ради.

Нагадаємо В. Загария назвав деякі з ухвалених законів виправданим кроком законодавця, тоді як Центр політико-правових реформ визначив закони 16 січня як нікчемні. Крім того, українські юристи вказали на неконституційність процедури ухвалення цих законів і призвали приєднатися до їх заяви.

Харківські адвокати вказують на те, що при використанні масок, шоломів, відкритого вогню, піротехнічних засобів, зброї і інших предметів, призначених для здійснення протиправних дій, за встановлення без дозволу органів внутрішніх справ для проведення масових заходів наметів або інших малих архітектурних форм і за порушення правил проведення масових заходів необхідно ввести співвимірну відповідальність.

У більшості демократичних країн Європи, таких як Німеччина, Франція і інші вже введена відповідальність за здійснення таких дій, які караються позбавленням волі на терміни від 3 до 10 років і досить великими штрафами в розмірі від 45 000 до 75 000 євро, що повністю відповідає міжнародним стандартам.

Також має бути посилена карна відповідальність за здійснення екстремістської діяльностіяка поширюється в суспільстві і підриває основи державності.

Боротьба з екстремізмом ведеться в усіх розвинених країнах, законодавством яких передбачена заборона проведення екстремістських зборів і утворення екстремістських об'єднань. Діють законодавчі обмеження свободи тих висловлювань, які проголошують насильницькі дії і крайній націоналізм.
Забороняється діяльність тих організацій, які нездібні до громадського компромісу і толерантності, нав'язують суспільству свої помилкові принципи, закликають до непокори легітимної влади, до силового протистояння, озброєння і створення загонів воїнів.

Парламентська асамблея Ради Європи рекомендує прийняти законодавство з метою впровадження адміністративних процедур, що перешкоджають поширенню екстремістської ідеології за допомогою нових інформаційних технологій. У резолюції № 1754 2010 р. "Боротьба з екстремізмом: досягнення, недоліки і невдачі" Парламентська асамблея ЦЕ призвала держави - члени Ради Європи забезпечити застосування заходів покарання публічних закликів до насильства, расової дискримінації і нетерпимості, а також ввести в законодавство положення про боротьбу з розпалюванням расової ненависті або з її пропагандою.

Враховуючи масові порушення правил дорожнього руху, які створюють умови для травмування людей і перешкоди руху громадського транспорту, має бути посилена адмінвідповідальність за управління транспортним засобом особою, що не має права на його управління, а також за здійснення руху в колонах без узгодження з ДАІ.

Рада адвокатів Харківської області підтримує введення відповідальності за незаконне втручання в діяльність інформаційних ресурсів (блокування веб-сайтів органів держвлади, незаконні дії з державними інформаційними реєстрами, поширення баз даних, що містять конфіденційну інформацію і так далі).

Україна 07.09.2005 р. ратифікована Конвенцію про кіберзлочинність, згідно якої держава узяла на себе зобов'язання вжити законодавчі заходи для встановлення карної відповідальності за умисний доступ до комп'ютерної системи або її частини без права на це, за перехоплення технічними засобами або передачу комп'ютерних даних, не призначених для публічного користування, умисне ушкодження, знищення, погіршення, зміну або приховання комп'ютерної інформації, за перешкоду функціонуванню комп'ютерної системи.

Розвиток громадських стосунків і інформаційних технологій привів до того, що в мережі Інтернет здійснюється діяльність по поширенню інформації, яка фактично є діяльністю інформаційного агентства. У зв'язку з відсутністю відповідного правового регулювання, особи, що займалися такою діяльністю, з одного боку були позбавлені можливості користуватися правами і гарантіями журналіста, а з іншого боку не несли ніякої відповідальності за свої дії, які порушували законодавство або права інших осіб. Вважаємо, що діяльність ресурсів мережі Інтернет, поширення інформації, що здійснюють на професійній основі, мають бути віднесений до діяльності інформаційних агентств і чи встановлений для них обов'язок по отриманню відповідного свідоцтва про держреєстрацію.

Встановлення обов'язку укладення договору між оператором і абонентом у разі надання послуг з використанням ідентифікаційних телекомунікаційних карток, у тому числі у разі надання послуг з передоплаченого зв'язку є насущною необхідністю. На думку Ради адвокатів Харківської області, це посилить ефективність діяльності правоохоронних органів по розкриттю злочинів і боротьби з тероризмом.

Оскільки в інтернеті поширюється брехня, порнографія, насильство, відвертий наклеп як на державних діячів, так і на пересічних громадян, те надання НКРСИ права здійснювати блокування ресурсів мережі Інтернет, через які здійснюється поширення інформації, поширення якої суперечить закону, або через які здійснюється діяльність ИА без передбаченого законом свідоцтва про держреєстрацію буде дієвим засобом реальної боротьби з такими явищами, як брехня, наклеп, порнографія, насильство.

Установка додаткового контролю за діяльністю громадських об'єднань, що фінансуються з-за кордонузробить неможливим приховане і незаконне втручання іноземних суб'єктів в політичну діяльність в державі, зниження потенційних погроз національної безпеки, недопущення випадків фінансування екстремістських, терористичних або інших злочинних організацій з іноземних джерел.

Рада адвокатів Харківської області також підтримує введення інституту заочного карного виробництва. Запропоновані зміни обумовлені відсутністю в чинному законодавстві процедури притягнення до карної відповідальності осіб, що ухиляються від прибуття в органи попереднього розслідування або суду.

У зв'язку з тим, що останнім часом почастішали випадки неправомірного втручання в діяльність суддів, тиски на них, їх близьких родичів, членів їх сімей і застосування до них насильства, вважаємо за доцільне удосконалення законодавчого механізму, спрямованого на забезпечення незалежності і безпеки суддів, працівників правоохоронних органів і посилення відповідальності за протиправні посягання на них і втручання в їх законну діяльність.

Підтримуємо також введення карної відповідальності за наклеп. Така пропозиція обумовлена тим, що наявні цивільно-правові засоби захисту від наклепу мають низьку ефективність і не сприяють тому, що утримується від здійснення таких порушень, про що свідчать поширеність цього негативного явища.

Запропоновані зміни відповідають міжнародній практиці. Карна відповідальність за наклеп передбачена законодавством багатьох європейських країн, зокрема Бельгії, Австрії, Великобританії, Данії, Іспанії, Литви, Латвії, Німеччини, Норвегії, Польщі, Швеції, а також законодавством 19 штатів США.

"Прийняті 16 січня 2014 р. Верховною Радою України закони відповідають інтересам держави по забезпеченню конституційних прав і свобод громадян і вимагають негайної реалізації на усій території України усіма органами, посадовцями і громадянами"- резюмується в заяві.

Джерело: Рада адвокатів Харківської області.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини