Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Катеринчук попросив ВАСУ визнати протиправними дії ВР 16 січня

21 січня 2014, 10:02
238
3
Автор:
Реклама

Народний депутат України, лідер Європейської партії України Микола Катеринчук учора, 20 січня, звернувся з позовною заявою до Вищого адміністративного суду України, в якому просить суд визнати протиправними дії Верховної Ради України відносно проведення голосування на пленарному засіданні 16 січня 2014 р. антидемократичних законів. Також депутат просить суд зупинити публікацію цих законів в засобах масової інформації.

Але у зв'язку з цим відмітимо, що закони, за прийняття яких депутати проголосували 16 січня, опубліковані у сьогоднішніх номерах Голосу України і Урядового кур'єра.

Згідно з положеннями ст. 75 Конституцій України єдиним органом законодавчої влади в Україні є парламент - Верховна Рада України. Ч. 5 ст. 82 Конституції передбачає, що порядок роботи ВР встановлюється Конституцією України і Законом про Регламент Верховної Ради України. Дії Відповідача при голосуванні ряду проектів законів здійснені всупереч вимогам Регламенту, а отже є незаконними, говориться в позовній заяві.

Н. Катеринчук зокрема вказує, що не було необхідності здійснювати голосування шляхом підняття рук, оскільки технічні засоби були справні; порушуючи норми Регламенту здійснювалося голосування одночасно за основу і в цілому, включення питань для голосування здійснювалося по черзі, хоча нормою закону передбачено таку процедуру здійснювати до початку пленарного засідання; парламент не приймав рішення про скорочену процедуру обговорення вказаних законопроектів, по ряду законопроектів не було прийнято рішення профільних комітетів та ін.

У своїй заяві депутат відмічає, що вказаними діями були порушені його права як народного депутата України, які закріплені Законом України "Про статус народного депутата України", а саме: брати участь в дебатах, ставити питання доповідачам, головуючому на засіданні, виступати з обгрунтуванням своїх пропозицій і за мотивами голосування, висловлювати свою думку з кожного питання, яке розглядається на засіданні.

Джерело: epu.in.ua.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини