Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Експансія регіональних юристів в столицю відміняється

15 жовтня 2013, 17:31
899
3
Реклама

Якщо ще не так давно юристи з регіонів рвалися переїхати в Київ, бо розвиток тут йде швидше, бізнесу, якому можна запропонувати послуги, більше, а заробітки вищі, то зараз представники регіонального ринку равнодушнее дивляться на своїх київських колег і у більшості своїй не бачать сенсу в сутичці за шматок київського пирога. Більше того, багато регіональних фірм не лише вже переросли гігантоманію з бажанням відкрити офіс більше з штатом в 50 юристів, але і прийшли до думки, що їх клієнтська база по Україні обмежується територією в 250-300 км. Далі вони просто не хочуть їхати. "Після двох проектів в Харкові і Криму я вирішив, що обмежуся територією в 250 км від Львова. Мені простіше такого віддаленого клієнта просто передати колезі"- розповідає Володимир Глащенковкерівний партнер ЮФ "HD Partners" (Львів).

Що ж до київських колег, то Костянтин Глобапартнер ЮФ "Шевчук і партнери", вказує на скорочення взаємодії столичних юрфірм з місцевими. На даний момент все частіше за компанію відправляють своїх юристів у відрядження для супроводу проекту, а не притягають місцевих фахівців, як це було раніше. Такий поворот подій пов'язаний в першу чергу з оптимізацією витрат, стверджує юрист.

У свою чергу Олександр Кифакголова правління ЮФ "АНК"вважає, що причини в іншому. Так, юрист розповідає, що під час співпраці з однією з київських фірм її співробітники вимагали виключити будь-які контакти (телефони, візитки, ін.) з клієнтом.

Клієнти

Безумовно, регіони характеризуються деякою спеціалізацією, той або інший регіон накладає свій відбиток на практику. І як жартують юристи, ніхто не стане шукати фахівця з морського права у Львові. Виходячи з цього, не можна сказати, що київський юрист нічим не відрізняється від харківського. Тут різні ринки і різні правові школи. Якщо схід країни традиційно орієнтується на великий бізнес, зокрема, важку промисловість, то для Львова і в цілому західного регіону основна клієнтура це дрібний і переважно середній бізнес. Це також обслуговування переробної і легкої промисловості, а також IT- компаній з непрофільних питань (податки, приміром).

У Одесіокрім морського права, зараз спостерігає тенденція до спеціалізації по виноробницькій галузі, оскільки доля таких компаній на ринку досить велика.

А ось у Луганську через протяжний кордон з Росією у виробництві місцевих фахівців попадаються кримінальні справи з російськими адвокатами, відмічає Ігор Чудовскийкерівний партнер АТ "Чудовский і партнери".

Колеги з Харкова також відмічають, що частина їх роботи це обслуговування міжнародних IT- компаній. Крім того, Олена Кибенкокерівний партнер ЮФ "Кибенко, Оника і Партнери" вважає, що регіональні фірми в майбутньому почнуть активніше виступати деяким оператором юруслуг: "Мої клієнти вважають за краще виходити на іноземних юристів через мене, а я у свою чергу вже координую їх роботу і прораховую риски, які можуть виникнути в Україні".

Микро-офисы в Києві?

Якщо у більшості своїй регіональні юрфірми не прагнуть поміняти прописку на київську, то над доцільністю відкриття невеликих офісів в столиці деякі замислюються. Така тенденція частково пов'язана з надмірною централізацією і вертикальною структурою влади. Подібні микро-офисы часто потрібні для подачі апеляцій і касацій, ін.

В той же час багато учасників круглого столу відмічають, що відмовилися від ідеї відкривати микро-офисы в Києві. По-перше, найчастіше це актуально тільки під конкретний проект, а по-друге, відсутність можливості ефективного контролю такого офісу і неможливість впроваджувати загальні принципи компанії. Друга причина стала основою для закриття офісів ЮФ "АНК" в інших містах, стверджує А. Кифак.

Крім того, виходячи з клієнтської бази, іноді набагато ефективніше відкрити офіс в іншій юрисдикції. Приміром, Е. Кибенко стверджує: "Мені набагато цікавіше відкрити офіс у Відні або Лондоні, оскільки зустрічі з клієнтами найчастіше відбуваються саме там. А летіти 2 години у Відень з Харкова або година в Київ не така велика різниця".

Прибутки і рейтинги

Традиційно вважається, що юрист в Києві заробляє на порядок більше, чим його колега в регіоні. Самі юристи розводять руками і говорять, що важко оцінити різницю в зарплатах, коли частина економіки знаходитися в тіні. Проте, деякі цифри все ж приводять. Так, ставка старшого юриста по Харкову коливається в районі 1 тис. доларів плюс бонуси тоді як плата за роботу такого ж фахівця в Києві з 1 тис. доларів тільки починається.

В цілому ж, стверджує Євгеній Смирновкерівний партнер адвокатського об'єднання "Смирнов, Тарасевич і партнери" (Дніпропетровськ)частнопрактикующий адвокат у багатьох проектах може запрацювати значно більше, чим велика компанія. Усе залежить від вдало прийнятого рішення, а також нижчої собівартості, вважає юрист.

З рейтингами ситуація також неоднозначна. З одного боку деякі з них себе дискредитували, і як відмічають юристи, усі знають, що треба робити, щоб піднятися на декілька позицій вгору, а професіоналізм дуже часто знаходиться на останньому місці серед критеріїв просування. Але з іншого боку - наявність провідних позицій в рейтингах може послужити козирем для іноземних клієнтів, при участі в тендеріа також допомагає в залученні співробітників, для яких привабливіше виглядає фірма з регаліями.

Проте, чи так ефективні рейтинги для місцевих фірм, які через низку обставин в них не потрапляють? Володимир Зубарькерівний партнер ЮФ "Юрлайн" (Одеса)відмічає, причинами такого явища є той факт, що доки не до кінця зрозумілий механізм формування рейтингів, а їх складанням займаються люди з центру, від яких не можна чекати знання регіонального ринку. Усе це проблеми ринку, що розвивається, міркує пан Зубарь, відмічаючи, що доки більш менш можна вважатися хіба на статистичні дані.

Категоричніший в цьому питанні Ігор Голованькерівний партнер ЮФ "Головань і партнери", який стверджує, що неможливо проводити якісь рейтинги і щось порівнювати, поки ми не дамо відповіді на просте питання: "Що таке юрфірма"?. В якості прикладу з такою плутаниною юрист наводить наступний приклад: "Я відправив до Миндоходов інформаційний запит відносно кількості адвокатів-індивідуалів, що знаходяться на обліку. Вони перенаправили мій запит в Мінюст, а ті у свою чергу відправили його до Ради адвокатів. Але тільки не в ту Раду адвокатів, про яку ви подумали, а в громадську організацію з ідентичною назвою".

P.S.

В цілому можна відмітити, що місцеві фірми вже прийшли до розуміння того, що бути регіональний фірмою - це усвідомлений вибір, а юристи, працюючі в регіонах, не страждають комплексом вторинності. Можливо, їх прогнози відносно подальшої децентралізації в країні здійснюватися на практиці вже найближчим часом.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини