Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У штатному розкладі не може бути вказана посада "Бухгалтер-касир"

1 червня 2013, 09:01
2884
1
Автор:
Реклама

У листі від 25.04.2013 р. № 336/13/155-13 Минсоцполитики роз'яснило неможливість об'єднання в штатному розкладі двох назв професій. Зокрема, вказано, що чинним законодавством не визначено поняття "Штатний розклад". Відповідно до ст. 64 Господарського кодексу підприємство самостійно визначає свою організаційну структуру, встановлює чисельність працівників і штатний розклад.

Типова форма штатного розкладу, затверджена наказом Мінфіну від 28.01.2002 р. № 57 "Про затвердження документів, вживаних в процесі виконання бюджету" передбачає графи, де вказуються назви структурних підрозділів і посад, кількість штатних одиниць, посадові оклади, надбавки і доплати, фонд заробітної плати за місяць.

Минсоцполитики вказало, що назви посад (професій), які передбачаються в штатному розкладі, повинні відповідати Національному класифікаторові України ДК 003:2010 "Класифікатор професій" (далі - Класифікатор).

Виходячи з необхідності врегулювання і забезпечення прав працівників на працю, захист від незаконного звільнення і оплату праці, затвердження штатного розкладу на підприємстві є обов'язковимі відсутність останнього слід вважати порушенням вимог законодавства про працю, за яке працедавець може нести адмінвідповідальність відповідно до частини 1 ст. 41 Кодексу про адміністративні правопорушення.

У листі також відмічено, що відповідно до норм Класифікатора не допускається створення розширених назв професій через дефіс або з приведенням уточнень в дужках, окрім передбачених в Класифікаторові.

Зокрема, згідно з Класифікатором професійні назви робіт "Бухгалтер (з дипломом фахівця) " з кодом 2411.2 (професійна група "Аудитори і кваліфіковані бухгалтери", розділ "Професіонали"), "Бухгалтер" з кодом 3433 (професійна група "Бухгалтери і касири-експерти", розділ "Фахівці") і "Касир (на підприємстві, в установі, організації) " з кодом 4211 (професійна група "Касири і білетери", розділ "Технічні службовці") є окремими професіями.

Отже, об'єднання двох назв професій "Бухгалтер" і "Касир" є помилкою.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини