Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Юристи досі не розуміють, як працювати згідно із законом про банкрутство

19 квітня 2013, 16:40
335
1
Реклама

Нова редакція Закону про банкрутство набула чинності ще в січні цього року, проте розуміння того як застосовуватимуться і трактуючи норми Закону, як не було раніше, так ні і зараз. На конкретні питання ні у суддів, ні у інших учасників процесу немає відповідей. Судді Вищого Господарського суду відмічають, що до них доки не дійшло жодної справи за новим Законом, проте з судів першої інстанції вже починають поступати сигнали SOS. Більше того - вже зараз плануються чергові зміни до Закону. Судячи з усього, кінець цим законодавчим поневірянням прийде ще не скоро.

У числі обговорюваних змін, з приводу яких триває суперечка між ВХСУ і Центром комерційного права (одним з авторів нової редакції Закону про банкрутство), - граничний термін заяви кредиторами своїх вимог, відсутність загального закону про аукціони і окремі питання самоорганізації арбітражних керівників, щоб максимально вивести останніх з під впливи держорганів. Особливо гостро коштує питання відносно терміну заяви кредиторами своїх вимог. У Центрі вважають, що зобов'язання не можуть пропадати і відповідно не можуть залежати від пропуску терміну. Потрібно просто вирішити - вимоги таких кредиторів вирішуватимуться в останню чергу, або арбітражний керівник повинен на самому початку резервувати засоби для тих, що запізнилися, або такі кредитори включаються у відповідну чергу (не у останню!), проте будуть обмежені в управлінні процесом.

Але ось Вищий господарський суд в цьому питанні радикальніше налагоджений і не вважає потрібним "прощати" кредиторів, що зазівалися. Проте, як скластися ситуація - доки невідомо.

Ніна Ткаченкосуддя ВХСУ, звертає увагу на надану Законом можливість досудовій санації боржника. Так, згідно ст. 6 боржник або кредитор можуть ініціювати процедуру санації ще до збудження провадження у справі про банкрутство. І хоча це саме досудова санація, господарський суд своїм визначенням повинен затвердити схвалений кредиторами план санації боржника і ввести мораторій на задоволення вимог кредиторів. Таке визначення суду не підлягає оскарженню, проте відмова суду не перешкоджає повторному зверненню за затвердженням плану санації.

Пані Ткаченко звертає увагу, що і хоча термін санації складає не більше 12 місяців, упродовж яких не може бути порушена справа про банкрутство за заявою боржника або кредитора, не слід сидіти склавши руки, оскільки без належного контролю цей рік може виявитися марною тратою часу.

Є відносно застосування наданого права на санацію і труднощі, пов'язані з тим, що уся процедура повинна здійснюватися на підставі Положення про порядок проведення санації, яке затверджується ВХСУ. Як можна здогадатися - таке Положення ще не було схвалене ВХСУ.

Такий акцент на досудовій санаціїпояснює Валентина Данишевскаядиректор Центру комерційного права, обумовлений ситуацією, що склалася, - як неодноразово відмічали міжнародні експерти в Україні боржником нічого не робиться до початку власне процедури банкрутства.

Проблеми на практиці також виникають у зв'язку з ліцензуванням торгових організацій, які повинні проводити аукціони, а замдекана юридичного факультету по міжнародних зв'язках КНУ им.Т. Г. Шевченко Анатолій Мирошниченко передбачає можливі спекуляції з визнанням недійсними результатів аукціонів. Так, згідно ч.3 ст. 55 Закону результати аукціону можуть бути визнані судом недійсними, якщо він був проведений з порушеннями вимог Закону. Тут можливі декілька підходів:

- тільки ті питання, які на щось вплинули, спричинять недійсність;

- будь-яке порушення спричиняє за собою недійсність;

- порушення процедури не матимуть слідством недійсності результатів.

Але знову ж таки таки, яка схема будуть застосовна на практиці, ще незрозуміло.

Також читайте:

Як працювати за новою версією Закону про банкрутство?

Новий Закон про банкрутство: як жити далі?

Кабмін вирішив, як відчужувати майно боржника шляхом заміщення активів в процедурі санації

Нагадаємо, ВХСУ видав інформаційний лист № 01-06/606/2013 відносно низки запитань нового Закону про банкрутство.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини