Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Юристи чекають зменшення перевірок платників податків

23 січня 2013, 17:50
245
2
Реклама

Після того, як упродовж декількох років тривали обговорення про об'єднання Державної податкової служби України і Митної служби України, 24 грудня 2012 року Указом Президента України "Про деякі заходи по оптимізації системи центральних органів виконавчої влади" № 726/2012 шляхом реорганізації цих служб було створено Міністерство прибутків і зборів України, главою якого був призначений Клименко А. В., що обіймав донині посаду голови Державної податкової служби України.

У сферу діяльності нового міністерства віднесено контроль сплати податків, митних зборів і єдиного соціального внеску. Ці три складові прибуткової частини бюджету України до недавнього часу були підконтрольні окремо Державній податковій службі, Митній службі і Пенсійному фонду.

Хоча положення про нове міністерство буде прийнято тільки після Нового року, основна його функція вже зрозуміла - контроль і оптимізація адміністрування сплати податків і зборів.

Обидві служби вже давно вели роботу по обміну інформацією, що отримується в ході їх діяльності, і доцільність такого об'єднання в першу чергу пов'язана з необхідністю упорядкувати діяльність контролюючих органів і підпорядкувати їх єдиному органу, який визначатиме фіскальну політику і здійснюватиме контроль в цій сфері.

Заходи, які були введені з прийняттям Податкового і Митного кодексів, дають підстави визначити, що першим завданням нового міністерства буде створення єдиної бази даних для контролю оподаткування від "імпортера до кінцевого споживача" і посилення діяльності у сфері легалізації заробітної плати громадян.

Прогнозуючи діяльність нового міністерства у разі запозичення новацій, проведених в податкових органах за останній рік, в 2013 році платників податків чекають численні зміни в роботі, збільшення камеральных перевірок на підставі об'єднаної єдиної бази даних і посилення контролю господарської діяльності.

Позитивним моментом такого об'єднання повинно стати зменшення планових перевірок платників податківякі досі проводилися окремо кожним з контролюючих органів, і більше оперативне рішення питань взаємодії влади і бізнесу.

Слід зазначити, що таке об'єднання не є новацією, а навпаки - запозиченим позитивним досвідом економічно розвинених країн, таких як Великобританія, Канада, Данія і країни Балтії.

Проте однією з проблем новоствореного органу в Україні буде взаємодія з Мінфіном, яка згідно з Положенням про Міністерство фінансів України, затвердженому Указом Президента від 08.04.2011 року, є головним органом в системі центральних органів виконавчої влади по формуванню, у тому числі, податкової і митної політики, основне завдання якого - формування і забезпечення реалізації державної фінансової, бюджетної, податкової і митної політики.

Також відкрито нині питання про діяльність податкової міліції, яка досі входила до складу Державної податкової служби.

Аналізуючи перші коментарі Клименко А. В. про те, що новостворене міністерство повинне узяти на себе усю відповідальність за наповнення державного бюджету і стати повноцінним регулятором інвестиційного клімату і умов ведення бізнесу, міністерство має намір активно впливати на формування податкової і митної політики в країні. Як при цьому будуть розподілені важелі впливу між двома міністерствами, і як це вплине на ведення господарської діяльності в Україні, - покаже час.

Олександра Яценко, адвокат АК "Юридичні традиції"

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини