Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Міжнародний досвід: недосяжна мрія або реальна мета для українських об'єднань юристів

29 листопада 2012, 10:39
241
1
Реклама

Професійні об'єднання давно стали звичним явищем для багатьох юристів. Вони дають можливість взяти активну участь в життя юридичного співтовариства, тримати руку на пульсі важливих подій, підвищувати свій професійний рівень і спілкуватися з колегами. Одні юристи з радістю залучаються до такої громадської діяльності, інші вважають, що прекрасно обходяться без неї - і, проте, ніхто не заперечує, що подібні об'єднання важливі і потрібні для юристів. Щоб підтвердити це твердження можна звернутися до досвіду зарубіжних об'єднань юристів і побачити, як в цьому напрямі рухаємося ми.

Організація, на яку слід звернути особливу увагу, - це Американська асоціація юристів (ААЮ)яка є однією з найбільш чисельних і впливових у світі. Вона об'єднує у своїх рядах більше трьохсот п'ятдесяти тисяч чоловік, більшість з яких - адвокати. Варто відмітити, що в ній передбачено як індивідуальне членство (яке традиційне для українських професійних організацій), так і колективне - членами ААЮ є близько 40 спеціалізованих професійних організацій юристів, наприклад, суддів. Таким чином, діяльність Американської асоціації юристів охоплює абсолютно усі спеціалізації і галузі права.

Безумовно, постійним напрямом роботи Американської асоціації юристів є підвищення престижу юридичної професії, контроль за чесною грою на ринку юридичних послуг і вдосконалення професійного рівня юристів. Але, подібна функція характерна і для вітчизняних об'єднань. Варто звернути увагу на інший аспект. Однією з головних цілей ААЮ є сприяння розвитку права і зміцненню правосуддя в цілому, підвищення правової культури і правосвідомості громадян. Цьому напряму присвячена велика частина роботи організації, починаючи від питань розробки професійних етичних правил і закінчуючи експертною оцінкою кожного законопроекту, який з'являється в державі. Мета такого контролю за нормативними документами зрозуміла і проста - уніфікація законодавства і виробітку єдиної практики з метою здійснення справедливого правосуддя і, звичайно ж, лобіювання інтересів юристів і їх клієнтів. На укладеннях ААЮ грунтуються рішення Президента і Сенату при призначенні і твердженні на посаді федеральних суддів, включаючи членів Верховного суду США, федеральних обвинувачів. Щоб прийти до такого високого статусу знадобився не один рік, не один прецедент і не один лідер, який своїм авторитетом вивів Асоціацію на так шанований рівень. Такий загальний підсумок більш ніж 130-річної історії Американської асоціації юристів.

Такою довгою історією Асоціація юристів України доки похвалитися не може, проте, цього року вона підійшла до свого першого серйозного рубежу - десятиліття з моменту створення. І це відмінний привід підсумувати результати роботи і подальші перспективи. За цей час вона об'єднала у своїх лавах близько трьох тисяч представників юридичної професії, більшість з яких, як і в США, частнопрактикующие юристи і адвокати. На цьому етапі АЮУ пропонує юристам лише індивідуальне членство, проте, цілком вірогідно, що в майбутньому, коли у нас ефективно функціонуватимуть спеціалізовані об'єднання, буде введена і категорія колективного членства. Проте, вже зараз в житті Асоціації активну участь беруть представники різних професій - вчені, державні службовці, судді і багато інших.

Як і зарубіжні колеги, цілі АЮУ також спрямовані на різні сфери. Найактивніше розвинений напрям професійної підготовки, обміну досвідом і підвищення кваліфікації юристів. З цією метою у рамках Асоціації регулярно проводяться семінари і конференції, як всеукраїнські, так і міжнародні. Щорічно до подібного професійного спілкування залучаються все більше юристів, що робить спілкування багатограннішим. У свою чергу жваві дискусії виводять комунікації на наступний рівень - бажання не просто спілкуватися, а діяти і активно брати участь в законодавчому процесі.

Саме у цьому і полягає ще одно важливий напрям роботи АЮУ - лобіювання і захист інтересів, як юристів, так і їх клієнтів. На жаль, в даній відрости юридичне співтовариство доки зробило невеликі, але перспективні кроки. Безумовно, про повноцінну експертну оцінку усіх нормативних актів на стадії їх розробки говорити ще дуже рано, проте, у юристів все частіше з'являється можливість взяти участь в діалозі з представниками державних органів, обговорити законодавчі колізії і спробувати знайти їх рішення. Поки це реально зробити лише у рамках великих заходів і робочих груп і результат такого спілкування ще не гарантує вирішення питання, але з кожним таким діалогом зростає упевненість, що напрям має хороші перспективи. І цілком імовірно, що ще через десять років голос Асоціації юристів, як синтезу думок юридичного співтовариства, буде гучним, вагомим і таким, що обов'язково враховується для прийняття законодавчих актів.

Ну а що ж до подальших кроків у напрямі підвищення авторитету і експертної думки АЮУ, то слід пам'ятати про те, що його формують самі юристи. Адже тільки разом і дивлячись в єдиному напрямі юридичне співтовариство здатне ефективно захищати як свої інтереси.

Інформація: Асоціація юристів України

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини