Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

При обміні інформацією між ДПС і митницею про контроль за імпортом товарів суб'єктами ВЭД перекіс йде у бік податкової, - юрист

7 листопада 2012, 10:48
366
0
Автор:
Реклама

Мінфін підготував проект Порядку взаємодії органів державної податкової служби і митних органів при здійсненні контролю за імпортом товарів суб'єктами зовнішньоекономічної діяльності, детальніше про яке читайте в матеріалі ЮРЛИГИ : Як митниця і податківці обмінюватимуться інформацією про імпорт товарів суб'єктами ВЭД?. З боку ДПС така взаємодія забезпечуватиме податкова міліція.

Проте в документі простежується явний перекіс у бік ДПСу якої значно розширюється поле діяльності, вважає Дмитро Сушко.

Обмін інформацією про можливі порушення законодавства передбачений у разі виникнення обгрунтованого сумніву відносно достовірності відомостей, що містяться в документах, наданих органу ДПС або митному органу, у тому числі вступу від митних і податкових органів іноземних держав інформації про непідтвердження достовірності документів, наданих митному органу або органу ДПС; ін.

Для митного органу такий обмін інформацією дозволяє отримувати відомості Системи автоматизованого зіставлення податкових зобов'язань по податку на додану вартість платників податків в розрізі контрагентів по конкретній зовнішньоекономічній операції. Ймовірно, такі дані можуть бути затребувані при визначенні митної вартості товару. Наприклад, для виявлення реального рівня націнки на товар, від якої залежить розмір майбутнього роялті, який закладається в розрахунок митній вартості.

Критерії ризику по яких відбиратимуться операції що підлягають контролю в порядку не вказані. Позначено, що такі риски генеруватимуться програмно-інформаційним комплексом митної служби. У документі тільки задекларовано, що перевірочні роботи мають бути спрямовані на зменшення кількості відібраних для контролю митних декларацій, зокрема щоб уникнути частих повторних застосувань заходів контролю на підприємствах, якщо порушень потім раніше проведених заходів не виявлено.

Дмитро Сушко

Саме керівництво податкової міліції має право приймати рішення відносно доцільності присутності відповідальних посадових осіб органу ДПС при здійсненні митного огляду товарів. Митний орган зобов'язаний повідомити про дату і місце митного оформлення ДПС партії товару, що цікавить, для присутності співробітника податкової міліції. У разі не прибуття співробітника податкової міліції до місця знаходження підрозділу митниці, що прийняв контрольовану операцію в оформлення, в строк не менше чим за 1 годину до завершення максимального терміну митного оформлення, встановленого Митним кодексом, митниця продовжує здійснення митних процедур без нього.

Участь відповідальної посадової особи органу ДПС при здійсненні митного огляду товарів відбивається в Акті про проведення огляду (повторні огляди) товарів, транспортних засобів, ручної поклажі і багажу, складеному за формою, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 30.05.2012г. № 636.

Важливо відмітити і нововведення про те, що якщо розмір можливих правопорушень, які привели до заниження податкового зобов'язання суб'єктів ВЭД, є достатнім для притягнення до карної відповідальності, то відповідні матеріали спрямовуються митним органом в податкову міліцію. По отриманих матеріалах проводиться перевірка і приймається рішення відповідно до вимог карного процесуального законодавства України.

Дмитро Сушко, к.э.н., дипФР АССА, сертифікований аудитор, судовий експерт Міністерства юстиції України, керівний партнер аудиторської компанії PSP Audit

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини