Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ПФУ: єдиний внесок на суми компенсацій за невикористані відпустки не нараховуються

27 грудня 2011, 13:20
2895
0
Реклама

У листі № 22373/03-20 Пенсійний фонд роз'яснив, чому єдиний внесок на суми грошових компенсацій за невикористання щорічних відпусток не нараховується.

Зокрема, ПФУ підкреслив, що базою для нарахування єдиного внеску для підприємств, установ і організацій, які використовують працю фізосіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, являється сума нарахованої заробітної плати по видах виплат, які включають основну і додаткову заробітну плату, інші заохочувальні і компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, які визначаються відповідно до Законом "Про оплату праці".

Згідно з підпунктом 2.2.12 Інструкції за статистикою заробітної плати, суми грошових компенсацій у разі невикористання щорічних (основного і додаткових) відпусток і додаткових відпусток працівникам, що мають дітей, в розмірах, передбачених законодавством, входять до фонду оплати праці у складі фонду додаткової заробітної плати. Таким чином, вказані виплати, здавалося б, є об'єктом для нарахування і утримання єдиного внеску.

Але при цьому, згідно частини другої статті 7 Закону "Про збір і облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування", для осіб, яким після звільнення нарахована заробітна плата (дохід) за відпрацьоване час (чи за рішенням суду - середня заробітна плата за вимушений прогул), єдиний внесок нараховується на суму, яка визначається шляхом ділення заробітної плати, виплаченої за результатами роботи, на кількість місяців, за які вона нарахована.

Суми ж грошових компенсацій у разі невикористання щорічних (основного і додаткових) відпусток є платою за невідпрацьоване час (підпункт 2.2.12 "Інструкцій за статистикою заробітної плати"), отже, на вказані суми компенсацій, які виплачуються при звільненні, єдиний внесок не нараховується.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини