Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Презентований новий Конкурс з міжнародного арбітражу для студентів

23 грудня 2011, 16:12
310
0
Реклама

Ідея конкурсу народилася 3-4 місяці тому за ініціативою членів Європейської арбітражної палати за підтримки Мінюсту, - говорить Геннадій Пампуха, президент ЕАП і глава жюрі конкурсу,- Змагання дасть можливість учасникам застосувати свої теоретичні знання, а кращі з кращих отримають право пройти практику за кордоном, можливо в Об'єднаних Арабських Еміратах.

Запрошення взяти участь в конкурсі було розіслані 22-ум університетам, з яких відгукнулися 8. Географія команд охоплює Київ, Харків, Львів і Одесу.

Як організатори, так і члени жюрі підкреслювали, що подібний конкурс є дуже важливим для самих студентів, оскільки в цілому знання по міжнародному арбітражу залишають бажати кращого. До того ж, конкурс надає можливість поліпшити знання процедурних норм, оскільки почастішали ситуації, коли незнання або невміння правильно використовувати процедуру приводить до неможливості адекватного спілкування з судовими інстанціями.

Конкурс проходитиме у декілька етапів. Для команд підготовлено дві конфліктні ситуації між компаніями з України і Словаччини / Угорщини. Сьогодні учасники ознайомилися із завданнями і до 9-го січня повинні будуть підготувати позовну заяву і відправити його на адресу організаторів. Потім вони отримають позовну заяву опонента і підготують на нього відгук до 23 січня. Після такого заочного туру послідують дебати. Цей етап проходитиме на початку лютого 2012 р.

Механізм проведення конкурсу дасть можливість студентам відчути себе справжніми юридичними радниками компаній і пройти вшити з ними усі етапи: від підготовки меморандуму і дебатів в арбітражі до стадії оскарження рішення і його виконання.

В результаті проведеного жеребкування визначилися пари-суперники:

1 група: Київський інститут права - Національний університет Державної податкової служби України.

2 група: Національний університет "Одеська юридична академія" - Київський національний економічний університет ім. В. Гетьмана

3 група: Харківський національний університет ім. В. Каразина - Національна академія внутрішніх справ України

4 група: Київський національний університет ім. Т. Шевченка - Львівський національний університет ім. Івана Франка

"Після того, як визначаться переможці в кожній з груп, вони зможуть "поспілкуватися" один з одним у рамках чергового етапу конкурсу. Далі визначаються фіналісти, яким доведеться вже діяти експромтом, маючи у своєму розпорядженні на роздум не більше пари хвилин - оскільки це відбувається в справжньому арбітражі"- говорить Костянтин Пильков, керівний партнер Cai&Lenard і автор завдань конкурсу.

Неодноразово підкреслювався той факт, що в міжнародному арбітражі дуже велика увага приділяється етичним правилам, тобто прийом "витягування туза з рукава" у кінці судового засідання сприйматиметься зовсім не як фігура вищого пілотажу.

Отримавши останнє напуття, команди роз'їхалися по будинках вивчати конвенції, рекомендації, Инкотермс, доктрину і ліпити позовні заяви.

Наталія Шныр, журналіст порталу ЮРЛИГА.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини