Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Асоціація адвокатів провела Форум по карному праву

9 грудня 2011, 18:19
682
0
Реклама

Захід надав можливість обговорити багато що - від святкування прийдешнього дня адвокатури і закінчуючи наболілими проблемами з практики. Останнього, як виявилось, більш ніж предостатньо. Як відмітила Галина Ковбасинскаясекретар ВККА при КМУ, глава КДК адвокатури Київської області : "Я все менше і менше веду справ, оскільки це потворне слідство просто ні в які ворота не лізе".

Учасниками форуму неодноразово помічалося, що карне право, як і карно-процесуальне право, було незаслужено забуте юристами, і в якості результату виникла така кількість проблем і пропусків, впоратися з якими самостійно просто неможливо.

Зокрема, новий погляд на питання змагальності сторін на стадії досудового слідства надала Анжеліка Сицькокерівник практики карного права ЮФ "Гвоздий і Оберкович". За словами пані Сицько, думка, що змагальності не існує і що адвокатам не дають "нормально працювати" більш ніж помилково. Діючий КПК надає усі можливості для ефективної роботи по захисту клієнта. Інше річ у тому, що деякі адвокати просто не хочуть підвищувати свій професійний рівень. Також, помічає А. Сицько, не можна говорити про неможливість збору доказів адвокатами і недостатності інструментів захисту, оскільки той же КПК ні в чому не обмежує адвокатів. Треба відходити від закостенілої практики і максимально якісно використовувати наявний інструментарій.

Костянтин Рыбачковский

Немало дискусій, суперечок і питань викликала доповідь Константина Рыбачковскогокерівного партнера АТ "Столичний адвокат", який торкнувся закону, що прогримів, про декриміналізацію деяких злочинів у сфері господарської діяльності. Цей документ прибув прямо від Президента України з позначкою "невідкладний", дуже скоро був прийнятий ВРУ, і тут же спрямований на підпис ініціаторові його існування. Пан Рыбачковский, незважаючи на існуючі недоробки, оцінює такий Закон як безумовно позитивний. Цитуючи відомого адвоката Ф. Н. Плевако : "Могло бути і гірше", доповідач говорить про те, що Закон можна буде допрацювати, відточити процесуальні тонкощі, але аби лише його прийняли. Назвавши Закон "ангелом з табакерки", К. Рыбачковский помічає, що акт дозволяє пом'якшити відповідальність для бізнесу, для тих людей, які соціально не небезпечні. До того ж це робить Україну інвестиційною привабливішою і дозволяє притягнути до бюджету деякі засоби. За словами адвоката, 4 його клієнти в даний момент сидять в СІЗО і дочекатися не можуть підписання Президентом цього Закону.

Ярослав Зейкан

Одним з небагатьох доповідачів "не адвокатів" виявився Олексій Донский старший прокурор організаційно-методичного відділу Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України. Опинившись немов "в оточенні на ворожій території", пан Донский розповів про колізійні моменти, пов'язані з процедурою допуску адвоката до кримінальної справи. Масу питань викликала доцільність необхідності наявності для допуску до справи постанови слідчого про такий допуск або ж договору про надання правової допомоги.

Бурю позитивних емоцій викликала доповідь Ярослава Зейкана, старшого партнера АТ "Зейкан, Попович, Голуб і інші", на таку неоднозначну тему, як незаконна діяльність адвоката в кримінальних справах. Заздалегідь вибачившись за те, що пристрасно обговорюване питання допуску адвоката за допомогою постанови, договору про надання правової допомоги, це його рук справа, пан Зейкан поділився досвідом з власної практики. Зокрема, доповідачем було виділені такі варіанти незаконної діяльності адвоката, як вступ адвоката в змову з прокурором/слідчим/ суддею на користь клієнта, так і врозріз з його інтересами.

Окрім цього, пан Зейкан акцентував увагу учасників форуму на зайвій жорсткості по відношенню до адвокатів. "Я вів справу судді, який, знаходячись на лаві підсудних, вирішував свої справи. А якщо ж якесь порушення торкається адвоката, то його відразу ж усувають від професійної діяльності. Чому?" - запитує адвокат.

Олександр Плахотнюкадвокат, поділився з присутніми "радістю" - згідно з "свіжим" рішенням КСУ диктофонні записи, якщо оны були зроблені не уповноваженою особою або ж з порушенням процедури, не можуть бути визнані в якості доказів. Як говорить пан Плахотнюк, усе це розуміли і раніше, але тільки коли з'явилося відповідне рішення, усе стало на свої місця.

P.S. На сегоднешнем форумі юристи поділилися досвідом, поскаржилися один одному на проблеми: хто, кому і як не дає працювати, і, безумовно, дійшли одноголосного висновку: "Давайте зустрічатися частіше"...

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини