Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Юридичним клінікам можуть надати новий статус

6 грудня 2011, 09:30
1144
0
Реклама

Депутати хочуть включити юридичні клініки в перелік суб'єктів надання первинної і вторинної безкоштовної правової допомоги. Про це говориться в зареєстрованому у Верховній Раді законопроекті № 9525.

Це може спричинити ряд неоднозначних змін. Так, наприклад, юридичні клініки можуть отримати дуже широкий круг прав, передбачених Законом "Про безкоштовну правову допомогу" для суб'єктів надання безкоштовної допомоги. Серед них - право на: здійснення захисту при проведенні дізнання, досудового слідства, розгляді кримінальної справи в суді; на участь в розгляді справи про адміністративне правопорушення; на ознайомлення з необхідними документами в органах державної влади, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах і організаціях і так далі

Крім того, якщо на сьогодні юридична допомога в клініках повинна, як правило, надається відразу ж при розгляді звернення, то в проекті термін надання таких послуг може складати вже до 30 днів з моменту звернення.

Також, на сьогодні, відповідно до Типовим положенням про юридичну клініку вищого учбового закладу, фінансування юридичної клініки здійснюється за рахунок засобів вищих учбових закладів, грантів, добродійних внесків і інших джерел, не заборонених законодавством. У проекті пропонується прямо передбачити можливість її фінансування з державного і місцевих бюджетів.

Нагадуємо, що юридичною клінікою - цей структурний підрозділ вищого учбового закладу III - IV рівнів акредитації, яка здійснює підготовку фахівців з напрямів "Правознавство", "Правоохоронна діяльність". Клініки створюються як база для практичного навчання і проведення учбової практики студентів старших курсів і з метою надання безкоштовної правової допомоги соціально незахищеним верствам населення.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини