Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВХСУ нагадав, що позовна давність і період нарахування неустойки - не одно і те ж

2 грудня 2011, 13:56
2491
4
Реклама

У правозастосовній практиці судів досі зустрічається змішення понять терміну позовної давності і періоду нарахування неустойки. У інформаційному листі № 01-06/1624/2011 Вищий хозяйственній суд висловив свою позицію з вказаного питання.

Зокрема, судом проведений порівняльний аналіз норми частини шостої статті 232 ХКзгідно якої період нарахування штрафних санкцій органічний шістьма місяцями з дня, коли зобов'язання мало бути виконане, якщо інше не передбачене договором або законом, а також норми пункту 1 частини другої статті 258 ГКякій встановлений термін позовної давності для вимог про стягнення неустойки в 1 рік.

На думку Суду, позовна давність і період нарахування штрафних санкцій - різні правові категорії. По своїй правовій природі період нарахування штрафних санкцій - це проміжок часу, впродовж якого триває порушення зобов'язання, за яке ці санкції встановлені, а термін позовної давності - це проміжок часу, в межах якого особа може звернутися до суду з вимогою про захист свого права або інтересу, зокрема, з вимогою про стягнення штрафних санкцій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини