Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Казначейська служба - бухгалтерам: як списувати флэшки

29 листопада 2011, 14:55
7523
0
Реклама

Державна казначейська служба України листом № 17-08/729-4393 роз'яснила порядок списання у бухобліку бюджетних установ USB- флэш-носителей (флэшек).

Служба відмічає, що флэшки враховуються у бухгалтерії відповідно до Планом рахунків бухгалтерського обліку бюджетних установ на відповідних рахунках класу 2 "запаси". Основні господарські операції бюджетних установ по вступу і списанню запасів здійснюються згідно Інструкції про кореспонденцію субрахунків бухгалтерського обліку для відображення основних господарських операцій бюджетних установ.

Порядок списання запасів бюджетних установ визначений Інструкцією по обліку запасів бюджетних установ. Пункт 69 цій Інструкції вказує, що списання малоцінних і швидко зношуваних предметів, інструментів і інших запасів, що стали непридатними, здійснюється на підставі актів списання (якщо інший порядок не встановлений міністерством, іншим центральним органом влади).

Акти списання складаються постійно діючою комісією, призначеною наказом керівника установи. Наказом останнього вони і затверджуються. У актах мають бути вказані дані, що характеризують запаси: найменування, матеріал виготовлення, рік придбання установою, кількість і вартість. У деталях тут викладаються причини списання і спосіб знищення непридатних запасів (якщо реалізація їх неможлива).

Державна казначейська служба нагадує також, що списанню (згідно Порядку списання об'єктів державної власності) підлягає майно, яке не може бути відчужене, безкоштовно передане держпідприємствам, установам і організаціям, і тільки у тому випадку, коли таке майно морально або фізично зношено, непридатно для подальшого використання (зокрема - у випадках будівництва, розширення, реконструкції, технічного переоснащення) або пошкоджено внаслідок аварії, стихійного лиха і відновленню не підлягає, або виявлено в результаті інвентаризації як недостача.

Недостача може бути списана тільки після відшкодування її вартості (крім випадків, коли відшкодування неможливе). Морально застаріла комп'ютерна техніка, придатна для подальшого використання, може передаватися в сферу управління місцевої влади для закріплення її за відповідними установами і організаціями.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини