Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВХСУ роз'яснив як платити судовий збір

29 листопада 2011, 09:20
4188
3
Реклама

У своєму листі № 01-06/1625/2011 від 21.11 2011 р., Вищий господарський суд роз'яснив, що незалежно від того, коли був поданий позов або прийнято рішення, яке оскаржиться в касаційній або апеляційній інстанції, - до або після набуття чинності Закону "Про судовий збір", - судовий збір платиться по ставках, передбаченим цим Законом.

Крім того, в листі підкреслюється, що за оскарження будь-яких визначень, незалежно від того, чи передбачений судовий збір за подачу заяв, за результатами розгляду яких виносяться обжалуемые визначення, судовий збір платиться у розмірі 1/2 мінімальної зарплати (470,5 гривен в 2011 році).

Якщо позивач просить відшкодувати шкоду, заподіяну рішенням, дією або бездіяльністю органу державної влади або місцевого самоврядування, він на законних підставах може не платити судовий збір при подачі позовної заяви. Це пояснюється тим, що незаконність рішення цих органів, яка є основою для звільнення від сплати збору, визначається судом за результатами розгляду справи і ці обставини не підлягають з'ясуванню при прийомі позовної заяви. Важливо, що таке заява не може бути не прийнята судом на підставі несплати судового збору. Надалі розподіл судових витрат між сторонами здійснюватиметься згідно з рішенням суду.

Для визначення ставки збору у справах про захист ділової репутації фізичної або юридичної особи, яка прямо не передбачена законом, суди повинні виходити з того, що такі заяви носять немайновий характер і судовий збір оплачується по пп.2 п.2 ст.4 Закону "Про судовий збір". Якщо в одній заяві об'єднані вимоги про захист ділової репутації і відшкодування шкоди, судовий збір підлягає оплаті по ставках, передбачених для позовів майнового і немайнового характеру.

З причини того, що Законом не встановлений розмір судового збору для справ про банкрутство і заяв кредиторів з грошовими вимогами до боржника, на думку ВХСУ, господарські суди не мають підстав для застосування ч. 13 ст.7 і абз.4 ч.1 ст.9 Закону "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкротом", тобто не можуть повернути заяву.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини