Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нюанси роботи іноземних представництв в Україні

25 листопада 2011, 09:45
262
0
Реклама

"Першопроходцем" у розгляді теми став Олексій Бежевецпартнер ЮК "Правовий альянс", який провів короткий огляд для учасників семінару про деякі особливості організації роботи іноземних представництв, починаючи з моменту реєстрації і закінчуючи припиненням діяльності представництва.

Зокрема, пан Бежевец розповів, що іноземні представництва можуть бути наступних типів:

- постійні (комерційні);

- непостійні (некомерційні);

- резиденти діючі як незалежні агенти.

Як помітив доповідач, останній різновид представництв нечасто зустрічається, і в його практиці такого доки не траплялося.

Також, А. Бежевец відмітив, що для реєстрації представництва треба буде "відвідати" Мінекономіки, органи статистики, податкові органи і Пенсійний фонд. При реєстрації того або іншого представництва (залежно від виду) можуть бути деякі зміни в необхідних документах.

Момент, який пан Бежевец особливо підкреслив, - у дорученні треба обов'язково вказувати право передоручення, інакше главі представництва доведеться усю роботу робити виключно самому.

Далі тему іноземних представництв вже з декілька іншої сторони продовжила Олена Макеевакерівний партнер аудиторської фірми "Аксенова і партнери". Вона розповіла про спори між різними інстанціями стосовно визначення представництва як постійного у світлі нового законодавства. На даний момент визначення постійного представництва узяте з Модельної конвенції ОЭСР про попередження подвійного оподаткування. А саме, постійне представництво - постійне місце діяльності, через яке повністю або частково робиться господарська діяльність нерезидента в Україні, зокрема місце управління, філія, офіс, фабрика, майстерня, установка або споруда для розвідки природних ресурсів, склад або приміщення, використовувані для доставки товарів. Усі ці моменти є дуже важливими для визначення постійного або непостійного представництва. Наявність хоч би однієї з цих ознак у непостійного представництва є приводом для перегляду такого його статусу. Е. Макеева вказує на те, що для представництва характерний самий креативний бухгалтерський облік, і самі креативні податкові перевірки.

Також пані Макеева робить акцент на тому, що іноземні представництва зобов'язані вести бухгалтерський звіт, незалежно від того, є вони постійними або непостійними. Якщо ж в органах статистики від вас не хочуть приймати цю фінансову звітність, то в обов'язковому порядку треба отримати підтверджувальний документ, в якому вказані заподій такої відмови.

Як помітила Е. Макеева, у зв'язку з досить високим професійним рівнем податкових інспекторів, необхідно дуже уважно прописувати усі документи - положення, доручення і тому подібне, щоб так чи інакше не вказати якісь ознаки, які не відповідатимуть "вивісці" постійного або непостійного представництва. Помилка, яку дуже часто допускають при оформленні документів непостійного представництва, ця невказівка в положеннях його підготовчого і допоміжного характеру. Або ж прописують наступний момент: "...в майбутньому представництво може почати займатися комерційною діяльністю". Цього ні в якому разі робити не можна, оскільки така обмовка може надалі, при відповідній перевірці податкових органів, послужити ознакою для визначення представництва як постійного.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини