Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Податкова роз'яснила, як обкладаються операції з придбання товарів у фізосіб для передачі їх у фінансових лізинг

23 листопада 2011, 16:05
1183
0
Реклама

ДПС України в листі від 25.10.2011 р. № 4182/7/15-3417-26 роз'яснила особливості визначення бази оподаткування на прибуток для операцій по передачі у фінансовий лізинг майна, придбаного у осіб, не зареєстрованих платниками ПДВ.

На думку податківців, для визначення бази оподаткування в даному випадку краще всього керуватися пунктом 188.1 НКабзац сьомої якого визначає базою оподаткування договірну (контрактну) вартість, але не нижче за ціну придбання об'єкту лізингу.

Застосування пункту 189.5 НК, визначального базу оподаткування договорів финлизинга як різницю між ціною продажу і ціною придбання товарів можливо тільки для операцій з поставки товарів, повернених лізингоотримувачем, не зареєстрованим платником ПДВ (а не при передачі в лізинг, як в даному випадку). Причому таке повернення повинне здійснюватися у зв'язку з невиконанням умов договору фінансового лізингу, а ціна придбання товару при здійсненні таких операцій визначається на рівні суми лізингових платежів в частині компенсації вартості об'єкту фінансового лізингу, не сплачених за такий об'єкт лізингу на дату такого повернення.

Застосування ж пункту 189.3 НК можливо виключно до операцій з поставки однорідних вживаних товарів, придбаних у фізичних осіб, в межах договорів, які передбачають передачу права власності на такі товари. Операції ж з поставки товарів по договорах фінансового лізингу хоч і відносяться до категорії операцій з поставки товарів, але не завжди в результаті їх здійснення виконується встановлене пунктом 189.3 НК вимога про передачу права власності на товари. Тому лізингові компанії можуть використовувати для цілей оподаткування другий абзац пункту 189.3 НК, що визначає базою оподаткування позитивну різницю між ціною продажу і ціною придбання товарів тільки при придбанні однорідних вживаних товарів з метою їх передачі по договорах финлизинга, які передбачають обов'язковий перехід права власності на такі товари лізингоотримувачу.

Що ж до обкладення ПДВ, те придбання лізинговою компанією майна у осіб, не зареєстрованих платниками ПДВ, не передбачає нарахування і сплату сум ПДВ і, відповідно, права на отримання податкового кредиту.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини