Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Комісар Ради Європи з прав людини назвав патовою ситуацію зі ВСУ

22 листопада 2011, 17:57
1419
1
Реклама

По словах Томаса Хаммерберга, комісара ЦЕ з прав людини те, що судді окружного адміністративного суду практично заблокували роботу Пленуму Верховного Суду і паралізували нормальне функціонування найвищого судового органу влади, не може не дивувати. Про це повідомляє офіційний сайт ВСУ.

Томас Хаммерберг підкреслив, що в усіх країнах верховні суди грають ключову роль у функціонуванні судової системи і забезпеченні прав і свобод громадян. Такій же має бути роль і Верховного Суду України.

Мета офіційного візиту комісара ЄС - розібратися в тому, що насправді відбувається в судовій системі України у рамках проведення судової реформи. Під час зустрічі з суддями ВСУ його повідомили, що останнім часом ВСУ повернені деякі повноваження, проте не вирішено питання з безпосереднім доступом громадян до Верховного Суду. Суд може зараз розглядати тільки ті справи, які допускаються до його розгляду вищими спеціалізованими судами, і тільки з питань застосування матеріального права. По процесуальних підставах справи не переглядаються.

Проте ВСУ не може здійснювати повернені йому повноваження по розгляду справ судовими палатами, оскільки не може створити самих цих палат - кількісний і якісний склад палат затверджується Пленумом ВСУ, а діяльність останнього заблокована рішенням судді адміністративного суду.

Томас Хаммерберг повідомив суддів про свою зустріч з радником Президента - керівником Головного управління з питань судоустрою Адміністрації Президента Андрієм Портновым і висловив переконання, що рішення адмінсуду незабаром буде скасовано, а ВСУ зможе працювати належним чином.

Він просив також надати детальнішу інформацію про ситуацію з суддями колишньої судової палати ВСУ по розгляду кримінальних справ (мається на увазі поширене заступником Генпрокурора заява про безпідставну заміну суддями ВСУ вироків, що нібито мала місце, 15 особам, що скоїли тяжкі злочини, з довічного позбавлення волі на позбавлення волі на 15-річний термін).

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини