Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Презентований новий Арбітражний Регламент Міжнародної торгової палати (ICC)

17 листопада 2011, 18:08
115
0
Реклама

16 листопада цього року відбувся семінар-презентація нового арбітражного регламенту ICC. Цей захід був організований в результаті співпраці групи юридичних фірм : Arzinger, Asters, CMS Cameron McKenna, Engarde, "Егоров, Пугинский, Афанасьев і партнери", а також "Ильяшев і Партнери".

Причинний зв'язок

Зміни в регламент презентували Майкл БюллерПартнер Jones Day (Франція) і Соруководитель Комітету ICC по перегляду арбітражних правил, а також Галина ЖуковаРадник Міжнародного арбітражного суду ICC в Парижі.

Почнемо із статистики. По словах Галини Жуковой у 2010 році було призначено 1331 суперечку, учасниками яких виступали сторони з більше 73 країн, у тому числі і з України. У 60, 5 % випадків арбітражну суперечку розглядають три арбітри, а в 39, 5 % випадків - один арбітр.

При цьому Майкл Бюллер повідомив, що в 1999 р. в ICC поступило 446 скарг, в 2008 - 663 скарги, в 2009 - 817 скарг, а в 2010 - 793 скарги. Як бачимо, кількість скарг що подаються в ICC періодично збільшувалося. За словами пана Бюллера ця тенденція зумовила виникнення нових викликів перед ICC, що стало першою причиною внесення змін до арбітражного регламенту ICC. Також на це вплинуло посилення конкуренції між міжнародними арбітражними інституціями.

Як кого призначають

Майкл Бюллер і Галина Жукова розповіли про ключові зміни і практичне застосування нових арбітражних правил. Треба відмітити, що новий Регламент ICC не змінив постулати, які існували в усіх попередніх регламентах.

По словах Галини Жуковой у суду ICC немає списку арбітрів. Сторони мають право призначити на виконання цих функцій свою кандидатуру. Для ICC характерна особлива процедура призначення арбітрів.

Як можна побачити з вищезгаданої статистики в основному сторони намагаються домовиться про трьох арбітрів. Формування складу арбітражу з трьох арбітрів полягає в тому, що кожна із сторін призначає одного арбітра, а обрані сторонами арбітри (або самі сторони) погоджують голову складу арбітражу.

Інша особливість ICC - коли сторона не призначає свого арбітра або коли сторони не домовилися про склад арбітражу. Тоді суд призначає арбітрів за допомогою звернення в національний комітет певної країни. По словах Галини Жуковой було декілька справ, коли українська сторона не брала участь в справі і ICC треба було призначити арбітра. У таких випадках зверталися в український національний комітет, який подавав кандидатуру, а Суд ICC вирішував - підтверджувати її або ні. Аналогічна процедура для призначення президента складу арбітражу.

Слід зазначити, що якщо сторони домовилися про призначення арбітрів, то це ще не означає, що саме ці кандидатури розглядатимуть суперечку. Арбітр має бути затверджений Судом ICC. У свою чергу якщо необхідно призначити одного арбітра або арбітра-голову, то суд звертається за пропозицією в національний комітет країни, нейтральної по відношенню до сторін.

Суд ICC в новому регламенті отримав право здійснювати прямі призначення арбітрів в трьох випадках:

- коли стороною (сторонами) в спорі виступають держава або державні суб'єкти;

- коли Суд дійде висновку, що доцільно здійснити призначення арбітра з країни або території, в якій відсутні національний комітет або група;

- в інших випадках, коли за обставинами справи пряме призначення є обгрунтованим. При цьому Президент Суду повинен завірити Суд в необхідності такого призначення і вказати обставини, які служать підставою для прямого призначення.

Представник ICC відмітила, що в новому регламенті введено таке поняття як "Групу". Воно застосовується не до країн, а до територій, що мають свої особливості. Зокрема, утворені Групи Гонконгу, макао і Тайвань, а в 2010 році був створений палестинський Гурт.

Згідно з новим регламентом потенційний арбітр повинен: підписати заяву про незалежність, підтвердити наявність у нього часу для участі в розгляді (зайнятість), а також бути беспристрастным. Остання вимога викликала у юристів питання, в чому відмінність між незалежністю і безсторонністю. Майкл Бюллер коротко пояснив, що коли ми говоримо про незалежність, то є введу об'єктивні чинники. При цьому незалежний арбітр міг писати якісь довідки у даній справі і бути зацікавлений в його результаті. Тому він вважає, що безсторонність - це коли арбітр взагалі не представляє, про що може бути справа, яка йому надали на розгляд. Майкл Бюллер навів приклад, коли виникли сумніву в можливості затвердження арбітра, який був в списку друзів представника однієї із сторін суперечки в соціальній мережі Facebook.

Щоб змінити кількість числа арбітрів, яке вказане в арбітражній обмовці має бути угода обох сторін.

Інші важливі нововведення регламенту ICC 2012 року

Представники ICC вважають, що, не дивлячись на те, що в ряд статей редакції регламенту ICC 1998 року внесені значні зміни, а також включені деякі статті яких раніше не було, навряд чи можна вважати ці зміни революційними. Усі зміни в основному спрямовані на підвищення ефективності розгляду.

Як відмітив Майкл Бюллер у англійській версії регламенту ICC найменування посади "Голова" (Chairman ) змінено на політично коректніше - "Президент" (President), яке використовується у французькій версії регламенту.

Важливо відмітити, що з нового регламенту ICC виключені положення про те, що суд ICC розглядає підприємницькі спори міжнародного характеру. Таким чином, розширюється круг суперечок, які може розглядати ICC.

Крім того в новому регламенті чітко визначені функції ICC. Також в нім з'явилася норма про те, що тільки Суд має право здійснювати адміністрування суперечок за регламентом ICC, включаючи перевірку рішень і їх схвалення. У свою чергу регламент доповнений новою статтею, яка прямо надає право складу арбітражу і Секретаріату у будь-який час зажадати доказів повноважень представника сторони.

Для прискорення виробництва в новому регламенті встановлено, що первинне рішення про наявність prima facie юрисдикції суду ICC приймається Генеральним Секретарем Суду ICC, у тому числі і у разі, коли відповідач заперечує проти юрисдикції ICC або не відповідає на заяву про арбітраж. Якщо Генеральний секретар приходить до позитивного висновку про наявність prima facie юрисдикції, то справа передається складу арбітражу. Інакше - на дозвіл комітету Суду ICC, який приймає рішення про те, чи триває арбітражне виробництво, а якщо так, то якою мірою.

Новий регламент детально регламентує порядок залучення додаткових сторін. Для цього зацікавлена сторона повинна направити заяву про залучення додаткової сторони в Секретаріат суду ICC . Притягнена сторона має право подати Відгук, так само як це робить за Регламентом Відповідач. Притягнена сторона має право також спільно з позивачем або відповідачем брати участь в номінуванні арбітра. Але у випадку якщо Суд ICC ствердив або призначив будь-якого арбітра, заява про залучення додаткової сторони не може бути подана, за виключенням якщо усі сторони, включаючи додаткову, домовилися інакше.

Новий регламент передбачає можливість об'єднати ("консолідувати") арбітражні виробництва, але тільки на прохання сторони. У справах за участю держави або державних суб'єктів Суд ICC має право зробити пряме призначення арбітра, не звертаючись на який-небудь національний комітет ICC.

Згідно з новим регламентом ICC, арбітражні витрати включають, з одного боку, гонорари і витрати арбітрів і адміністративні витрати ICC, що встановлюються Судом ICC, з іншою, - гонорари і витрати будь-яких експертів, призначених складом арбітражу, розумні витрати на представників і інші витрати, понесені сторонами в ході арбітражного виробництва. Рішення про присудження арбітражних витрат до відшкодування приймається складом арбітражу. Розмір авансу на покриття арбітражних витрат встановлюється Судом в доларах США. Але регламент передбачає, що в окремих випадках оплата може робитися в іншій валюті.

Відповідно до нового регламенту адміністративні витрати ICC можуть оподатковуватися на додану вартість.

З текстом нового регламенту ICC можна ознайомиться на його офіційному сайті.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини