Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Особливості ефективного управління юридичним департаментом

17 листопада 2011, 16:55
167
0
Реклама

Сьогодні в Києві відбулася III Щорічна конференція "Корпоративний юрист 2011", організована компанією "Ф.А. - Сервіс". Окремі нюанси, що стосуються ефективного управління юридичним департаментом, - від системи внутрішнього контролю до взаємин з клієнтом - розкрила Олена Сукмановадиректор юридичного департаменту ПРАВЭКС-банку.

Олена Сукманова визначила суть юридичного департаменту компанії через сукупність декількох положень. Одним з них є попередження правопорушень шляхом візування різного роду рішень, розпоряджень і тому подібне При цьому експерт підкреслює, що значення слова "візування" слід розуміти як поєднання двох конкретних елементів. По-перше, юрист повинен попередити про те, що певна угода, яка, приміром, знаходиться на розгляді у керівника компанії, може не відповідати законодавству. По-друге, потрібно нагадувати про те, яка відповідальність в майбутньому може виникнути, якщо зараз прийняти рішення про необхідність того або іншого порушення закону.

Наступним елементом виступає захист прав компанії в конфліктних ситуаціях. У цього пункту є деякі особливості, а саме - конфлікти потрібно не стільки вирішувати, скільки запобігати шляхом присутності юристові на переговорах до моменту укладення оборудки. Повторюючи улюблену приказку адвокатів "Виграє той, хто не судиться"Олена Сукманова нагадала про те, як важливо в роботі юридичного департаменту підтримувати постійні дружні стосунки зі своїми клієнтами, у тому числі з так званими "проблемними" клієнтами, які в наслідок можуть виявитися вже конфліктуючою стороною. Посилаючись на власну практику, пані Сукманова розповіла, що іноді самий "нерозв'язний" на перший погляд конфлікт досить легко перетворюється на може і не зовсім дружні, але цілком мирні стосунки партнерів шляхом простого "живого" контакту. При цьому дуже важливо враховувати усі можливі особливості клієнта.

Ще одним необхідним пунктом в розумінні суті юридичного департаменту є підготовка, експертиза і контроль за виконанням договорів. Треба розуміти, що юридичний департамент зовсім не зобов'язаний сидіти день і ніч, аналізуючи договори компанії. Як в процесі розробки договорів, так і на усіх інших стадіях, окрім юристів повинні брати участь ті співробітники, які краще знають специфіку того або іншого напряму.

Розуміння юридичного департаменту як структури неможливе без такої його функції, як контроль над змінами в законодавстві і наступне після цього ознайомлення співробітників компанії з такими змінами. Як один з передбачуваних варіантів рішення цієї задачі Олена Сукманова наводить приклад з власної практики: щоп'ятниці юридичний департамент проводить розсилку по електронній пошті все тих нововведень в законодавстві, які сталися за тиждень.

Плюс до усього названого, останнім елементом виступає участь юристів в проведенні внутрішніх семінарів для співробітників компанії. Адже тільки при безпосередньому спілкуванні можна розраховувати на те, що потрібна думка доведена до адресата і повною мірою йому зрозуміла. Особливо це важливо в роботі юридичного департаменту, оскільки кожен співробітник компанії повинен не лише знать, що йому потрібно працювати в правовому полі, але і повинен розуміти, яким чином він виконуватиме свої функціональні обов'язки, не виходячи за рамки закону.

На перший погляд, усього вистачає логічно і зрозуміло, але виникає питання - чому ж юридичні департаменти можуть працювати погано? Причини полягають в наступному:

- юристи займаються роботою, не характерною юрвідділу (розробка різного роду документів, які "спихають" на юристів, щоб у разі виникнення проблеми в майбутньому відповідальність несли теж вони);

- низький рівень професійної письменності окремих юристів;

- нерозуміння юристами глобальних завдань компанії, що особливо характерно для великих компаній (чим компанія більша, тим вірогідніше можливість віддалення від неї юрвідділу);

- відсутність використання практики аутсорсинга.

В якості відповіді на возникнувшие питання Олена Сукманова радить юристам використовувати "принцип 360 градусів" - бути в курсі усього, що відбувається в компанії, оскільки юристові просто протипоказано бачити тільки свою ділянку роботи. Також треба досить жорстко і чітко розподіляти повноваження і функції юридичного департаменту, правильно визначати пріоритетні напрями його діяльності залежно від завдань, які стоять в даний момент перед компанією. І на довершення усього - встановити зворотний зв'язок між юристами і результатами їх діяльності, а також постійно підвищувати власну професійну письменність.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини