Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Рада ухвалила Закон про декриміналізацію

15 листопада 2011, 17:32
11230
20
Реклама

Парламент 268 голосами "за" прийняв в другому читанні і в цілому Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України відносно гуманізації відповідальності за правопорушення у сфері господарської діяльності і службової діяльності" (на базі президентського законопроекту № 9221 про декриміналізацію економічних злочинів).

При цьому абсолютно усе поправки до тексту, прийнятого в першому читанні, були провалені, у тому числі і ті з них, які передбачають декриміналізацію статті 365 УКзвинувачення по якій пред'являється Юлії Тимошенко.

Законом ряд статей декриминализируется, тобто діяння перестають бути злочинним. Це стосується таких діянь як: контрабанда товарів (контрабанда культурних цінностей, зброї, боєприпасів, отруйних, вибухових речовин і так далі залишається); порушення порядку заняття господарською діяльністю (ст. 202 УК); заняття забороненими видами госпдіяльності (ст. 203 УК); ухилення від повернення виручки в інвалюті (ст. 207 УК); незаконне відкриття валютних рахунків за кордоном (ст. 208 УК); порушення правил здачі дорогоцінних металів і каменів (ст. 214 УК); підробка знаків поштової оплати (ст. 215 УК); незаконне виготовлення, збут і використання державного пробірного клейма (ст. 217 УК); фіктивне банкрутство (ст. 218 УК); приховання стійкої фінансової неспроможності (ст. 220 УК); незаконні дії у разі банкрутства (ст. 221 УК); розміщення ЦБ без реєстрації випуску (ст. 223 УК); обман покупців і замовників (ст. 225 УК); фальсифікація засобів виміру (ст. 226 УК); примус до антиконкурентних погоджених дій (ст. 228 УК); незаконні дії відносно приватизаційних паперів (ст. 234 УК); недотримання обов'язкових умов приватизації державного і комунального майна і підприємств (ст. 235 УК).

Частина злочинів переводиться в розряд адміністративної провини. Ряд злочинів не каратиметься позбавленням волі - тільки штрафами. Проте розмір штрафів істотно зростає. Навіть більше того, проект фактично не встановлює верхньої межі для розміру штрафу як карного покарання, припускаючи, що він не може складати суму меншу, ніж розмір майнової шкоди, заподіяної злочином, або розмір доходу, отриманого від злочину, навіть якщо санкція статті Особливої частини УК передбачає менші розміри.

Тим, хто не зможе сплатити ці безрозмірні штрафи (а розстрочити сплату за проектом можна буде лише на 6 місяців), покарання у вигляді штрафу замінюватиметься на позбавлення волі з перерахунку: 1 день позбавлення волі за 8 несплачених неоподатковуваних мінімумів прибутків громадян. Проектом також змінюються загальні начала призначення покарань, класифікація злочинів, правила обрання запобіжного заходу у вигляді укладення під варту і у вигляді запоруки, збільшується число статей УК, кримінальні справи за ознаками яких порушуються не інакше як за заявою потерпілого.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини