Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Минрегион роз'яснив забудовникам значення понять "Відповідний сертифікат" і "клас наслідків (відповідальності)"

15 листопада 2011, 10:43
2162
0
Реклама

Минрегион в листі від 04.10.2011 року № 7/33-12605 розтлумачив значення понять "відповідний сертифікат" (використовується для цілей визначення осіб, що мають право визначати категорію складності на об'єктах самовільного будівництва) і "клас наслідків (відповідальності)" (впливає на категорію складності об'єкту будівництва).

Відповідний сертифікат, згідно постанові КМУ від 23.05.2011 року № 554 повинні мати виконавці окремих видів робіт (послуг) пов'язаних із створенням об'єктів архітектури. Тобто, архітектор, інженер-проектувальник, інженер технічного нагляду, експерт, що отримали вищу освіту по рівню фахівця або магістра по напряму професійної атестації, роботи, що мають стаж, за фахом не менше трьох років або що не мають такої освіти, але роботи, що мають стаж, у сфері містобудування не менше 10 років.

Класи наслідків (відповідальності) згідно п. 5.1.1 ГСН В. 1.2-14-2009 визначаються рівнем можливих матеріальних збитків і (чи) соціальних втрат, пов'язаних з припиненням експлуатації або з втратою цілісності об'єкту. Тобто, маються на увазі можливі наслідки знищення або припинення експлуатації вже побудованого об'єкту і, відповідно, потенційна міра відповідальності суб'єктів, що беруть участь у будівництві.

Нагадаємо, що клас наслідків (відповідальності) об'єктів будівництва - ключовий показник, на підставі якого замовником будівництва визначається категорія складності об'єкту будівництва. Від категорії складності об'єкту, згідно Закону "Про регулювання містобудівної діяльності"залежить процедура видачі дозволів на будівельні роботи. Категорія складності об'єктів самовільного будівництва, згідно постанові КМУ від 27.04.2011 року № 557, визначається органами ДАБК, а при необхідності - шляхом проведення експертизи експертною організацією або експертом, що має відповідний сертифікат.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини