Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

При виході медпрепарату на ринок рекомендують проводити Due Diligence

11 листопада 2011, 16:28
163
0
Реклама

У відкритті конференції взяли участь: Генеральний секретар Українського національного комітету Міжнародної торгової палати (ICC Ukraine) Володимир Михайловкерівний партнер Юридичної фірми "Правовий Альянс" Ілля Костин і керівний партнер "DD & I IP Agency" Наталія Мещерякова.

Пані Мещерякова порекомендувала при виході медичного препарату на певний ринок проводити Due Diligence (далі - DD). Це робиться для того, щоб запобігти тим проблемам і рискам, c якими фармацевтична компанія може зіткнутися. Експерт також стверджує, що топ-менеджер такої компанії повинен дуже оперативно приймати рішення відносно захисту порушених прав.

Що це за процедура і навіщо її робити?

Наталія Мещерякова виділила три етапи проведення DD.

За її словами на першому етапі треба вивчити питання, яким чином закон дозволяє використовувати певний об'єкт інтелектуальної власності на ринку. Компанія повинна розуміти права, які їй надає патент. Останній не може винищити конкурентів. Патент тільки допоможе захистити продукт на ринку від конкурентів.

Фармацевтична компанія також повинна розуміти, чиї права вона може порушити, виходячи на ринок. За словами пані Мещеряковойнеобхідно також провести дослідження, яким чином продукти компанії захищені від потенційних порушень.

Бувають випадки, коли патент отриманий за міжнародною і національною процедурою, а через якийсь час з'ясовується, що він не захищає продукт від конкурентів. По словах Наталії Мещеряковойцей момент треба також враховувати.

На другому етапі DD проводиться дослідження FTO (freedom to operate) . Тобто проводять дослідження дій компанії по певних територіях.

На третьому етапі DD досліджують реальний об'єм прав, отриманих внаслідок видачі патенту. Як заявляє Наталія Мещерякова необхідно, щоб торгова марка допомагала ідентифікувати компанію, яка випускає товар. "Якщо цього не буде, то варто замислитися наскільки ефективним є такий патент" - відмічає експерт. Фармацевтична компанія повинна розуміти реальний об'єм прав, який їй надає торгова марка.

Наталія Мещерякова порекомендувала на третьому етапі Due Diligence запатентувати ті способи і продукти, які охороняються згідно із законом. "Треба розуміти, на що претендує конкуруюча компанія", - відмітила вона.

Експерт порекомендувала фармацевтичним фірмам вивчати переваги і недоліки певного ринку, на який виводитися продукт, а також проаналізувати які там конкуренти. При цьому фармацевтична компанія завжди повинна знати, які заходи треба вживати при виникненні тих або інших обставин (ситуацій).

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини