Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

КМУ визначив порядок ведення Реєстру речових прав

11 листопада 2011, 11:20
2692
0
Реклама

В порядку виконання вимог ст.11 Закону "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно і їх обтяжень" у кінці жовтня цього року уряд своєю постановою № 1141 ствердило Порядок ведення Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Передусім слід зазначити, що Порядок називає органами державної реєстрації прав Укргосреестр і структурні підрозділи органів Мінюсту.

Усе функції вищеназваних органів розділяються по наступних напрямах: реєстрація заяв (запитів); пошук відомостей в Реєстрі; оформлення рішень, свідчень про право власності; відкриття і закриття розділів Реєстру; внесення змін в записі і відміна записів; надання інформації з Реєстру.

Взаємодія зацікавлених суб'єктів з органами реєстрації прав здійснюватиметься по заявам (запитам). Для реєстрації заяви (запиту) формується картка прийому відповідної заяви в двох екземплярах, один з яких передається заявникові. Кожній заяві автоматично привласнюється номер, дата і час реєстрації заяви.

За кожною заявою реєстратор приймає рішенняяке так само має свій індексний номер. Крім того, реквізити рішення відображаються в записі у базі даних про реєстрацію заяв.

Пошук в новому Реєстрі можна буде здійснювати по реєстраційному номеру нерухомого майнаякщо ж в заяві останній не вказується, пошук може здійснюватися по: ідентифікаційним даним особи (ПІБ і податковий номер, або ж (для тих, що відмовилися від отримання ідентифікаційного коду) серія і номер паспорта - для фізосіб; найменування і податковий номер - для юрособ); адресі об'єкту; кадастровому номеру земельної ділянки; номеру запису.

При реєстрації прав на нерухомість Реєстратор обов'язково здійснює пошук інших заяв про реєстрацію на це ж майно.

Записи в Реєстр вносяться на підставі рішення реєстратора. При внесенні в Реєстр кожного нового об'єкту відкривається новий запис, після чого об'єкту автоматично привласнюється номер. Важливо, що кожному речовому праву і обтяженню також привласнюється свій номер, який відповідає номеру запису про їх реєстрацію.

Порядком чітко визначені відомості про об'єкт, які повинні вноситися при реєстрації. Для земельної ділянки це - дата і орган державної реєстрації; кадастровий номер; площа; основа для внесення запису (назва, номер, дата рішення, ПІБ держреєстратора, найменування органу реєстрації); для об'єкту нерухомості - тип, призначення, площа, відомості про складові частини, адреса, основа для внесення запису; для цілісного майнового комплексу - найменування, місцезнаходження, дата проведення держреєстрації, код ЄДРПОУ "підприємства склад підприємства (земельні ділянки, будівлі, споруди, що входять в майновий комплекс), основа внесення запису; при реєстрації об'єкту незавершеного будівництва - технічна характеристика об'єкту, місцезнаходження об'єкту, реєстраційний номер земельної ділянки на якому знаходиться об'єкт, основа внесення запису.

Що стосується реєстрації права власностіу Реєстрі, окрім відомостей по об'єкту і суб'єктові, вказуватимуть також форму і вид власності, розмір долі в спільній пайовій власності. При реєстрації речових прав - вид, термін дії, основа виникнення. Для іпотеки додатково вкажуть розмір і термін виконання основного зобов'язання і відомості про видачу заставну. При реєстрації обтяжень - вид і характер обтяження, термін дії.

Порядок визначає також процедуру видачі свідчення про право власності і його дубліката за допомогою Реєстру.

Слід також відмітити, що Порядок уточнює види форм надання інформації з Реєстру, передбачені Законом "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно і їх обтяжень". Так, передбачено 5 різновидів витягань, по 2 види виписок і інформаційних довідок.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини