Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

З сьогоднішнього дня діють нові ліцензійні умови здійснення протипожежної діяльності

14 листопада 2011, 13:37
5248
0
Реклама

Сьогодні, 14 листопада, набуває чинності наказ № 1037 від 29.09.2011 року, яким затверджені нові Ліцензійні умови здійснення господарської діяльності по наданню послуг і виконанню робіт протипожежного призначеннядекілька отримання ліцензії, що спростили порядок.

Відповідно, Ліцензійні умови, що діяли раніше на основі наказу МНС № 886 від 25.12.2009 року, втрачають свою силу. Суб'єкти господарювання, що отримали ліцензії згідно з колишніми ліцензійними умовами, зобов'язуються в тримісячний термін з дня набуття чинності нових ліцензійних умов привести свою діяльність у відповідність ним.

Нові Ліцензійні умови змінили вимоги для отримання ліцензії. З переліку документів, що подаються уповноваженому органу, виключені копія свідоцтва про держреєстрацію, копії технічних умов, технологічних процесів, регламентів.

Документ передбачає нові види діяльності, що підлягають ліцензуванню, а саме (п.п. 2.15-2.17) : проведення випробувань речовин, матеріалів на пожежну безпеку; проведення випробувань будівельних конструкцій, виробів і устаткування на відповідність вимогам пожежної безпеки; проведення випробувань пожежної техніки, пожежно-технічного озброєння, продукції протипожежного призначення на відповідність встановленим вимогам.

Нові Ліцензійні умови містять вимогу про те, що керівники робіт і мінімальна кількість виконавців робіт, визначувана відповідно до виду робіт, повинні працювати у суб'єкта господарювання (ліцензіата) неодмінно по основному місцю роботи.

Відновили розробники і вимоги до складання актів виконаних робіт по монтажу, технічному обслуговуванню систем пожежогасінні (п.5), систем пожежної сигналізації, сповіщення про пожежу і управління евакуацією людей, устаткування передачі тривожних сповіщень(п.6). Тепер порядок їх складання визначається ДБН В. 2.5-56: 2010 "Інженерне устаткування будівель і споруд. Системи протипожежного захисту".

Контроль за дотриманням ліцензійних умоввідповідно до Порядку, затвердженого наказом МНС № 1038 від 29.09.2011 року (що також набуло чинності сьогодні), здійснюватиме Гостехногенбезопасности за допомогою проведення планових і позапланових перевірок

Планові перевірки проводитимуться згідно з річними або квартальними планами-графіками перевірок, які затверджуються органом ліцензування з обов'язковим повідомленням ліцензіата не менше чим за десять днів до перевірки. При неплановій перевірці, яка проводиться виключно з питань, що стали причиною перевірки, перевіряючі повинні надати посвідчення про право планової (неплановою) перевірки з переліком таких питань, форма якого затверджена вищезгаданим наказом МНС.

Важливою зміною є також спрощення вимог для отримання ліцензії на виконання робіт на об'єктах з високою мірою ризику пожежної безпекиа саме - скасовано обов'язкове впровадження на підприємстві системи управління якістюоскільки наявність сертифікату на систему управління якістю, що відповідає вимогам нормативних документів в області пожежної безпеки, що регламентує порядок проектування, монтажу і технічного обслуговування систем протипожежного захисту, і загальним вимогам ДСТУ ISO 9001:2009 "Системи управління якістю. Вимоги". (ISO 9001-2008, IDT)більше не буде обов'язковим для суб'єктів господарювання.

Проте, наявність такого сертифікату буде основою для проведення перевірки в спрощеному режиміпри якому перевіряються тільки наявність ліцензії, журналів обліку виконаних робіт і правильність їх заповнення, а також якість робіт.

За результатами перевірки складається акт, який у випадках, передбачених п.7.1 Порядку контролю, може бути основою для анулювання ліцензії.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини