Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Президент підписав антикорупційний Закон

8 червня 2011, 16:31
6454
3
Реклама

Президент підписав прийнятий парламентом ще 7 квітня Закон "Про принципи попередження і протидії корупції в Україні".

Законом визначений круг потенційних корупціонерів, а також значно посилюється відповідальність за здійснення корупційних дій. Цей документ торкається не лише осіб, що займають високі державні пости, але і більшого масиву осіб, які можуть бути причетні до корупції в усіх сферах : починаючи від управління державою і закінчуючи корупцією на побутовому рівні, яка в нашій свідомості тісно пов'язана з поняттями "знайомств" і "зв'язків".

Корупцією запропоновано вважати використання наданих службових повноважень і пов'язаних з цим можливостей з метою отримання неправомірної вигоди або прийняття обіцянки/пропозиції такої вигоди для себе або інших осіб, або, відповідно, обіцянка/пропозиція такої вигоди такій особі або на його вимогу іншим особам з метою схилити цю особу до протиправного використання наданих йому службових повноважень.

Суб'єктів корупційних діянь поділили на 4 категорії.

До першої віднесли усіх тих осіб, які уповноважені на виконання функцій держави (причому сюди потрапили і судді, і посадовці правоохоронних органів).

Другу категорію склали:

- посадовці юридичних осіб публічного права, одержуючі зарплату з державного або місцевого бюджету;

- члени окружних, територіальних і дільничних виборчих комісій (при виконанні ними цих повноважень);

- керівники громадських організацій, які частково фінансуються за рахунок державного або місцевого бюджету;

- помічники-консультанти народних депутатів України і інших обираних осіб, що не є державними службовцями, посадовцями місцевого самоврядування, але одержуючі зарплату за рахунок держбюджету, бюджету АРК або місцевого бюджету, а також ті, хто працює на громадських засадах (при виконанні ними цих функцій);

- особи, що надають публічні послуги : аудитори, нотаріуси, оцінювачі, а також експерти, арбітражні керівники, незалежні посередники, члени трудового арбітражу, третейські судді;

- посадовці іноземних держав, а також іноземних третейських суддів;

- посадовці міжнародних організацій (працівники міжнародної організації або будь-які інші особи, уповноважені такою організацією діяти від її імені), а також члени міжнародних парламентських асамблей, судді і посадовці міжнародних судів.

До третьої категорії відносяться обличчя, постійно або тимчасово займаючі посади, пов'язані з виконанням організаційно-розпорядливих або адміністративно-господарських обов'язків, або особи, спеціально уповноважені на виконання таких обов'язків в юридичних особах частки права незалежно від організаційно-правової форми згідно із законом. Тобто - керівники і усі інші посадовці підприємства (замдиректора, головбух, керівник служби персоналу і інш.).

Нарешті, четверту категорію складають усі інші посадовці юридичних осіб і фізичні особи, які надавали неправомірні вигоди або прийняли участь в їх наданні вищезгаданим особам.

Детальному аналізу цього Закону присвячений матеріал аналітичного видання "ЮРИСТ & ЗАКОН" Акт тижня : під антикорупційним ковпаком.

Характеризуючи цей Закон в цілому, слід сказати, що він може відіб'ється, в першу чергу, не на депутатах і високопоставлених чиновниках, а на лицях, що мають незначну державну або делеговану державою владу, а також іншу посадову владу. Тобто на дрібних чиновниках, суддях і співробітниках силових структур, посадовцях держустанов, нотаріусах, аудиторах, оцінювачах, посадовцях юрособ частки права.

____________________________

У системах ЛІГА :ЗАКОН Ви завжди зможете знайти не лише усі необхідні нормативно-правові акти, але і широкий спектр професійних аналітичних і консультаційних матеріалів, а також офіційних роз'яснень про те, як правильно застосовувати норми чинного законодавства. З системами ЛІГА :ЗАКОН Ви завжди будете в курсі усіх змін в правовому полі України! Не упустите можливість підключитися до ЛІГА :ЗАКОН по спеціальних акційним умовам на честь 20-річчя Групи компаній "ЛІГА"!

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини