Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ГКЦБФР визначила ознаки фіктивності цінних паперів для цілей оподаткування прибутків фізосіб

14 березня 2011, 11:00
1872
0
Реклама

Рішенням ГКЦБФР від 22 грудня 2010 роки № 1942 встановлені ознаки фіктивності цінних паперів, за результатами виявлення яких Комісія може прийняти рішення про визнання цінних паперів що мають ознаки фіктивності.

Відразу треба сказати, що це рішення не регулює діяльність емітентів, а застосовується тільки для оподаткування прибутків фізосіб.

В даному випадку йдеться про підпункт 170.2.6 пункту 170.2 ст. 170 НКрегулюючому питання оподаткування прибутків фізосіб від операцій з цінними паперами. Позитивне значення фінрезультату по таких операціях повинне включатися в загальний річний дохід оподаткування фізособи.

Для цього цінні папери аналізуються на наявність у їх емітента наступних ознак:

- емітент відсутній по місцезнаходженню;

- емітентом не розкрита регулярна інформація;

- встановлена відсутність чистих прибутків у емітента;

- велику частину активів емітента складають фининвестиции і дебіторська заборгованість;

- кількість співробітників емітента складає менше двох осіб і середньомісячні витрати на оплату праці менше двократного мінімального розміру зарплати;

- у емітента відсутній бухгалтер або бухгалтерська служба на чолі з головним бухгалтером.

До речі, фінансова інформація, а також кількість співробітників і наявність бухгалтерії оцінюється на кінець відповідного звітного періоду. Тобто, якщо емітент увесь звітний період мав в штаті одного співробітника і не мав бухгалтера, а до моменту подачі звітності їх найняв, то не можна зробити висновок про те, що його цінні папери мають ознаки фіктивності за цими критеріями.

Комісія може визнати цінні папери такими, що мають ознаки фіктивності, якщо вони відповідають мінімум 4 вказаним критеріямпри одночасній обов'язковій відповідності першому критерію.

Іншими словами, для визнання цінних паперів що мають ознаки фіктивності обов'язково необхідно, щоб емітент був відсутній по місцезнаходженню, а також відповідав, як мінімум, чотирьом іншим критеріям.

Про прийняте рішення ГКЦБФР повідомляє ДПС, публікує його в десятиденний термін у своєму офіційному друкарському виданні і на веб-сайті. Цінні папери вважаються такими, що мають ознаки фіктивності з дня публікації в друкарському виданні.

Комісія може відмінити своє рішення, якщо отримає документальне підтвердження усунення підстав для визнання цінних паперів фіктивними.

Нормативний акт доки не набув чинності. Він почне діяти з моменту офіційної публікації.

Детально про останні зміни податкового і фінансового законодавства читайте в нашому щотижневому електронному виданні "БУХГАЛТЕР & ЗАКОН" у системах ЛІГА :ЗАКОН.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини