Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Яценюк пропонує законодавчо визначити парламентську опозицію

24 грудня 2010, 17:24
659
0
Реклама

Народний депутат Арсеній Яценюк (НУНС) запропонував законопроектом № 7507 передбачити права парламентської меншості Регламенті Верховної Ради.

Необхідність внесення змін до Регламенту обумовлена, на думку автора, тим, що парламентська більшість фактично створено у Верховній Раді, незважаючи на відсутність в ново-старій Конституції норм про такий парламентський інститут.

Підводячи правову основу під діяльність провладних і опозиційних парламентських сил, А. Яценюк в проекті дає визначення більшості і меншості, передбачає порядок створення і діяльності опозиції, її право на представництво у керівництві Радою, на створення опозиційного уряду, на контроль за діяльністю більшості і за бюджетним процесом, право вимагати позачергових сесій і додаткових пленарних засідань, право на "День опозиції", на виступ з питань повістки дня і на заяви про відношення до політичного курсу правлячої більшості.

У проекті є перелік парламентських комітетів, які повинні очолюватися опозицією (свободи слова, прав людини, правоохоронної діяльності, бюджету, регламенту, функціонування судочинства, підприємництва, енергетичної безпеки та ін.) і норма і тому, що за нею ж мають бути закріплені посади перших заступників інших парламентських комітетів.

Окремо слід згадати норму про зобов'язання Ради встановити в постанові порядок і форми обов'язкового освітлення діяльності парламентської опозиції.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини