Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Законопроект Президента про боротьбу з корупцією: на кого поширюється і які містить обмеження за сумісництвом, отриманню подарунків і підпорядкуванню родичів

21 грудня 2010, 17:25
6128
5
Реклама

Проект Закону про попередження і протидію боротьбі з корупцією в Україні представлений Президентом Верховній Раді. Законопроект № 7487 поданий 17 грудня 2010 року.

Відповідати за корупцію згідно з проектом можуть:

1) особи, уповноважені на виконання функцій держави чи місцевого самоврядування. До них відносяться Президент, спікер, його заступники, народні депутати, Прем'єр-міністр, віце-прем'єри, міністри, керівники центральних органів виконавчої влади, що не входять в КМУ, Глава СБУ, Генпрокурор, Глава НБУ, Голова рахункової палати, Уповноважений з прав людини, депутати місцевих органів влади, спікер парламенту Криму і Глава уряду Криму; працівники патронажних служб Президента, спікера, членів КМУ; усі державні службовці; посадовці Збройних Сил; судді усіх судів, народні засідателі і присяжні; інспектори Вищої кваліфкомісії суддів, працівники її секретаріату, члени УСЮ; обличчя рядового і начальницького складу МВС, податкової, карно-старанної служби, органів ГО, держслужби спецзв'язку; посадовці прокуратуридипломатичної і митної служби, податкової служби; члени ЦВК, посадовці органів місцевого самоврядування;

2) до них прирівняні обличчя: посадовці юрособ публічного права, одержуючі зарплату за рахунок державного або місцевого бюджету; члени виборчкомів (окружних, територіальних і дільничних); керівники громадських організацій, що частково фінансуються з бюджету; помічники-консультанти нардепів і інших обираних осіб; ті, хто надає публічні послуги (аудитори, нотаріуси, оцінювачі, експерти, арбітражні керівники, третейські судді); посадовці іноземних держав і міжнародних організацій;

3) особи, що виконує організаційно-розпорядливі і адміністративно-господарські обов'язки в юрособах, що фінансуються за рахунок бюджету.

Для них встановлюються обмеження відносно поєднання робіт. Уповноважені на виконання функцій держави (окрім депутатів народних і місцевих, а також членів Вищої ради юстиції, працюючих не на постійній основі) не можуть займатися іншою оплачуваною або підприємницькою діяльністю як безпосередньотак і опосередкованочерез інших осіб. Виключення - викладацька, наукова і творча діяльність, медична практика, інструкторська практика і суддівство в спорті. Не можуть вони входити до складу органу управління або наглядової ради підприємств і організацій, працюючих для отримання прибутку.

Обмеження на прийняття подарунків встановлені для усіх уповноважених на виконання функцій держави і майже для усіх до них прирівняних (окрім керівників громадських організацій). Їм не можна отримувати подарунки "за рішення і дії в інтересах дарувальника" (що вимагає доказів)подарунки від підлеглих і в інших випадках, коли натомість обдаровувана особа використовує свій службовий стан і його можливості. Вартість одного легального подарунка для цих осіб не повинна перевищувати 50% мінімальної зарплати (на сьогодні - 461 гривни), а сукупна вартість подарунків від одного джерела за рік - 1 мінімальної зарплати (на сьогодні - 922 гривен). Це не торкається подарунків від близьких.

Перелічені вище посадовці (за рідкісним виключенням) не можуть мати в безпосередньому підпорядкуванні (а в опосередкованому - дуже навіть можуть) близьких осіб і не можуть бути безпосередньо їм підлеглі. Це не поширюється на присяжних, на виборні посади, на осіб, працюючих в сільській і гірській місцевості.

Для кандидатів в посади, що припускають виконання функцій держави, передбачена спеціальна перевірка. Вони подають для цього декларацію про майно, прибутки, витратах і зобов'язаннях фінансового характеру за минулий рік. Таку ж декларацію вони подають за місцем роботи і служби щорічно до 1 квітня. Декларації вищих посадовців країни публікуються в офіційній пресі.

Проект передбачає і інші обмеження. У тому числі і для що звільнилися осіб, що виконували перед звільненням функції держави або місцевого самоврядування.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини