Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Єдиний соціальний внесок: нормативні акти, що набувають чинності 1 січня 2011 року

27 грудня 2010, 18:00
22699
0
Реклама

З нового року набуває чинності Закон від 08.07.2010 № 2464 - VI про збір і облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування. Нормативним актом вводиться єдиний соціальний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, а функції за розпорядженням внесками усіх фондів загальнообов'язкового госоцстрахования передаються Пенсійному фонду.

Для реалізації Закону прийнятий ряд підзаконних нормативно-правових актів, які також набувають чинності з 1 січня.

Нарахування і сплата єдиного соцвзноса здійснюватиметься в порядку, передбаченому Інструкцією (затвердженою постановою ПФУ від 27.09.2010 р. № 21-5). Документ дає визначення особам, які повинні сплачувати єдиний соцвзнос; визначає базу нарахування внеску і його розмір (залежно від класу професійного ризику виробництва); регулює питання добровільної сплати єдиного внеску і інше. Згідно Інструкції за порушення порядку сплати єдиного внеску загрожують фінансові санкції у виді штрафу і пені.

Постановою правління ПФУ від 27 вересня 2010 року № 21-1 затверджений Порядок зарахування в рахунок майбутніх платежів єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування чи повернення помилково сплачених засобів. Переплата по внеску або помилкова його сплата зараховується в рахунок майбутніх платежів, проте може бути повернена платникові за його заявою, поданою в ПФ. Орган ПФ впродовж трьох днів після отримання заяви готує укладення про повернення надмірно сплаченої суми або про відмову, про що платник має бути письмово повідомлений.

Формувати і надавати звіт відносно сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування страхувальники будуть в порядку, встановленому постановою Правління ПФУ від 8 жовтня 2010 роки № 22-2. Звіти подаються фізособами особисто, страхувальниками або відповідальними особами фізосіб і страхувальників по місцю узяття останніх на облік органами ПФУ. Форма подачі - електронна з використанням електронного цифрового підпису; на паперових носіях разом з електронною формою на електронних носіях інформації; або тільки на паперових носіях (якщо кількість застрахованих осіб не більше п'яти).

Постановою Правління Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття від 14.10.2010 р. № 215 затверджений Порядок списання фінансових санкцій (штрафів, пені) за невчасність внесення страхових внесків. Умова списання : погашення до 1 січня 2011 року заборгованості по сплаті страхових внесківщо виникла до 1 липня 2010 року. Списанню підлягає заборгованість по фінсанкціях, не погашена до 1 січня 2011 року. Для списання потрібна заява (у центр зайнятості) платника внесків в довільній формі з проханням про списання і проведенні перевірки правильності нарахування і сплати страхових внесків. Платникові необхідно також надати розрахункову відомість про нарахування і перерахування страхових внесків до Фонду.

Кабмін постановою від 01.12.2010 № 1080 затвердив Порядок покриття тимчасових касових розривів ПФУ, пов'язаних з виплатою пенсій. Тимчасовий касовий розрив - це неможливість ПФ за рахунок залишків власних засобів, поточних власних надходжень і надходжень з держбюджету здійснити планове фінансування виплати пенсій. У разі виникнення подібної ситуації ПФ письмово звертається в Держказначейство, яке зобов'язане протягом одного дня розглянути це звернення. З урахуванням власної платоспроможності і ризиків, Держказначейство надає ПФ безвідсотковий кредит, який Фонд повинен погасити до кінця поточного бюджетного періоду.

ПФ, ДПАУ, Старанні дирекції фондів соцстрахування і Державний центр зайнятості повинні провести звіряння платників страхових внесків (за допомогою обміну електронними файлами). На підставі отриманої інформації ПФ створить Державний реєстр загальнообов'язкового державного соціального страхування. Порядок звіряння платників страхових внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування затверджений спільним наказом ПФ і ДПАУ № 27-1/886 від 23 листопада 2010 року.

Постановою Кабміну від 22 грудня 2010 року № 1170 затверджений перелік видів виплат, здійснюваних за рахунок засобів працедавців, на які не нараховується єдиний внесок. Виплати розділені на два види: виплати, що здійснюються в грошовій формі (зокрема, це соцдопомоги за колективним договором, единоразовые доплати при виході на пенсію, передбачені законодавством або колективним договором, вихідна допомога при припиненні трудового договору і інші); виплати, що здійснюються в натуральній або грошовій формі (наприклад, вартість вугілля, що надається співробітникам, або його компенсація, виплати по добровільному страхуванню і інші).

Також, з 1 січня набувають чинності нормативні акти, регулюючі новий порядок роботи держорганіву зв'язку з введенням єдиного соціального внеску :

1. Порядок узяття на облік і зняття з обліку в органах ПФУ платників єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

2. Порядок ведення органами ПФУ обліку вступу сум єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування і інших платежів.

3. Порядок проведення органами ПФУ розстрочки сум заборгованості по сплаті збору на обов'язкове державне пенсійне страхування, нарахованого до 1 січня 2004 року, по відшкодуванню фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій, по сплаті фінансових санкцій і пені, що виникла до 1 січня 2011 року.

4. Порядок розгляду органами ПФУ скарг на рішення про накладення штрафу, нарахуванні пені і заяв платників при узгодженні ними вимоги про сплату недоїмки по сплаті єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

5. Зміни до Інструкції про порядок числення і сплати страхувальниками і застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в ПФУ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини