Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Венеціанська комісія вважає українську конституційну реформу нелегітимною

20 грудня 2010, 15:00
675
0
Реклама

Експерти Єврокомісії за демократію через право (Венеціанській комісії) ставлять під сумнів легітимність конституційних змін в Україні. Про це заявила член Венеціанської комісії від України Марина Ставнийчук.

За її словами, 17-18 грудня у Венеції (Італія) проходило засідання Комісії. У перший день роботи комісія прийняла експертний вивід відносно рішення Конституційного Суду України про відновлення дії Конституції України в редакції 1996 року.

На думку членів Венеціанської комісії, рішення КС "ставить питання про легітимність дій у минулому, оскільки інститути України працювали упродовж декількох років на основі конституційних норм, пізніше визнаних неконституційними. Це також ставить питання легітимності відносно діючих інститутів, оскільки і Президент, і парламент були обрані відповідно до конституційних норм, які більше не визнаються дійсними. Президент України після цього рішення має набагато більше повноваженьчим могли передбачити виборці, коли він обирався. Діяльність основних державних органів в даний момент базується на основі правил, змінених судом, а не на правилах, змінених демократичним легітимним органом".

М. Ставнийчук відмітила, що "у європейській практиці судовий перегляд прийнятих конституційних змін являється відносно рідкісним процедурним механізмом". Тому, за її словами, експерти Венеціанської комісії вважають, що "зміна політичної системи країни, яка базується на рішенні Конституційного Суду, не має такої легітимності, яка може бути досягнута тільки в результаті звичайної конституційної процедури внесення змін до Конституції і попереднє відкрите і усебічне громадське обговорення".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини