Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

АМКУ запропонував Нацбанку переглянути постанову № 273, що ущемляє інтереси дрібних банків. Юрист ЮФ "Ильяшев і партнери" - про шанси АМКУ на успіх

7 грудня 2010, 13:00
1412
0
Реклама

Антимонопольний комітет України запропонував Національному банку переглянути раніше введені обмеження на залучення депозитів невеликими банками. Про це раніше повідомляла прес-служба Асоціації Український кредитно-банківський союз.

УКБС відмічає, що введене НБУ постановою № 273 обмеження порушує положення Закону "Про захист економічної конкуренції"обмежуючи права малих і середніх банків, для яких створюються несприятливі і дискримінаційні умови діяльності. Реалізація положень постанови веде до монополізації сфери банківських депозитів і витіснення з цього сегменту ринку невеликих фінустанов.

Нагадаємо, в липні 2010 року набула чинності постанова НБУ № 273, яким була введена заборона на нарощування об'ємів депозитів фізичних осіб банками з регулятивним капіталом менше 120 млн грн. Цією ж постановою Нацбанк зобов'язав кредитно-фінансові установи до 1 січня 2012 року сформувати регулятивний капітал в розмірі не менше 120 млн грн. Детальніше - в матеріалі "НБУ підвищив розмір регулятивного капіталу банків до 120 млн грн."..

ЕКСПЕРТНА ДУМКА

Андрій Конопля: "Введення збільшення регулятивного капіталу приведе до "відсіювання" невеликих банків"

Чи правий Антимонопольний комітет у своїх діях відносно НБУ, і чи зможе добитися перегляду постанови, - для ЛІГА :ЗАКОН розповів юрист ЮФ "Ильяшев і партнери" Андрій Конопля: "Одним з основних завдань Антимонопольного комітету України є участь у формуванні і реалізації конкурентної політики в частині здійснення державного контролю за дотриманням законодавства про захист економічної конкуренції на принципах рівності суб'єктів господарювання перед законом і пріоритету прав споживачів, попередження, виявлення і припинення порушень законодавства про захист економічної конкуренції; сприяння розвитку добросовісної конкуренції.

Основним принципом діяльності Антимонопольного комітету України є захист конкуренції на принципах рівності фізичних і юридичних осіб перед законом і пріоритету прав споживачів.

Відповідно до Законом України "Про захист економічної конкуренції" економічна конкуренція (конкуренція) - змагання між суб'єктами господарювання з метою отримання завдяки власним досягненням переваг над іншими суб'єктами господарювання, внаслідок чого споживачі, суб'єкти господарювання мають можливість вибирати між декількома продавцями, покупцями, а окремий суб'єкт господарювання не може визначати умови обігу товарів на ринку.

Суб'єкти господарювання, органи влади, органи місцевого самоврядування, а також органи адміністративно-господарського управління і контролю зобов'язані сприяти розвитку конкуренції і не здійснювати яких-небудь неправомірних дій, які можуть мати негативний вплив на конкуренцію.

Введення збільшення регулятивного капіталу, какими-бы благими намірами воно не пояснювалося (захистом прав власників депозитів, попередження нової фінансової кризи і т. д.) у будь-якому випадку приведе до "відсіювання" невеликих банківтобто до зменшення їх кількості. Зменшення банків природно приведе до зменшення конкуренції.

Окрім цього, звертає на себе увагу і той факт, що банки, у яких регулятивний капітал менше 120 млн грн., фактично не мають можливості нарощувати об'єм портфеля депозитних засобів. Відповідно до п. 6 Постанов НБУ № 273 він має бути не більше, ніж був на момент набирання законної сили цієї Постанови. Таким чином, великі банки отримують перевагу по залученню клієнтів. У свою чергу споживач не завжди може внести грошові кошти у банк, який він вибрав, і умови якого його влаштовують.

Відповідно до Законом України "Про Антимонопольний комітет України" органи влади, органи місцевого самоврядування, органи адміністративно-господарського управління і контролю зобов'язані погоджувати з Антимонопольним комітетом України, його територіальними відділеннями проекти нормативно-правових актів і інших рішень, які можуть вплинути на конкуренцію, зокрема по створенню суб'єктів господарювання, встановленню і зміні правил їх поведінки на ринкуабо такі, які можуть привести до недопущення, усунення, обмеження або спотворення конкуренції на відповідних ринках, а також отримувати дозвіл Антимонопольного комітету України на концентрацію у випадках, передбачених законом. Виходячи з логіки віщої, ця постанова з Антимонопольним комітетом не узгоджувалася.

Антимонопольний комітет України має право вносити пропозиції Президентові України, Кабінету Міністрів України, Національному банку України, приписи органам влади, органам місцевого самоврядування по зміні прийнятих ними нормативно-правових актівщо не відповідають законодавству про захист економічної конкуренції або в результаті неоднозначного розуміння яких створюються перешкоди для розвитку конкуренції.

У разі відмови Національного банку України прийняти в уваги пропозиції Антимонопольного комітету України - справа вирішуватиметься у суді. Складно сказати про шанси, не беручи участь в процесі і не бачачи аргументацію сторін. Все ж я вважаю, що Антимонопольний комітет України має їх більше".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини