Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Яценюк хоче законодавчого визнання опозиції в парламенті

20 жовтня 2010, 15:17
444
0
Реклама

Існування опозиції (і більшість) у Верховній Раді збирається відновити законопроект № 7267поданий народним депутатом України Арсенієм Яценюком (НУНС).

Під опозицією в нім розуміється фракція, об'єднання фракцій і окремі депутати, які оголосили на пленарному засіданні заяву про опозиційність до політичного курсу більшості. Опозиція вважається створеною з моменту такого оголошення.

Згідно з проектом, фракції, що входять в парламентську більшість, і депутати можуть приєднуватися до опозиції лише після відгуку своїх підписів під угодою про парламентську більшість. Опозиція перестає існувати з моменту ухвалення рішення про це або з моменту припинення повноважень ВР. Вона існує, поки діє хоч би одна опозиційна фракція.

За нею закріплюється право на представництво у органах парламенту (окрім іншого, на керівництво комітетами свободи слова, правоохоронної діяльності, бюджету, судочинства, підприємництва, енергетичної безпеки), на парламентський контроль за більшістю (у тому числі шляхом створення слідчих комісій і паритетного представництва в спеціальних комісіях), на створення опозиційного уряду, на вимогу скликання позачергової сесії, проведення додаткового пленарного засідання.

За проектом опозиція може формувати порядок денний на один з пленарних днів ("день опозиції") без голосування по ній, має право виступати з питань порядку денного, має право на виступ свого представника (тривалістю 5 хвилин) з питання програми діяльності КМУ, його відповідальності, з питання виконання бюджету і за програмою соціально-економічного розвитку.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини