Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Проект Закону про КМУ розширює повноваження Президента - він зможе звільняти Генпрокурора, коли побажає

6 жовтня 2010, 12:06
1063
0
Реклама

Уряд подав у Верховну Раду проект Закону про Кабмін (під № 7208). Набуття чинності гіпотетичного Закону заплановане на 1 січня 2011 року.

Проект містить пропозиції по поправках до маси вже чинних законів, в основному вони торкаються порядку призначення вищих посадовців країни.

Як представляється, найбільш важливе з пропонованих змін - необмежене право Президента звільняти Генерального прокурора : до вже наявного переліку підстав звільнення, викладеного в ст. 1 Закону "Про прокуратуру"додається фраза "також з інших підстав". Генеральний прокурор звільняється без згоди Верховної Ради (без подачі нею відповідного представлення).

СБУ, згідно з проектом, буде цілком підпорядкована виключно Президентові. Із ст. 1 Закону "Про Службу безпеки України" забирається положення про те, що вона підконтрольна парламенту. Глава СБУ призначається і звільняється Президентом (замість парламенту). Його заступники і начальники підрозділів Центрального управління СБУ звільняються без представлення глави СБУ, яке потрібне при їх призначенні.

Глава держави також призначає за уявленням Прем'єра і звільняє (без представлення) заступника міністра МВС - начальника Главуправления МВС у Криму (замість КМУ, як нині в Законі)стверджує персональний склад колегії Генпрокуратури (замість парламенту), призначає за уявленням КМУ і звільняє без такого керівника центрального органу виконавчої влади з питань виконання покарань.

Без згоди Прем'єр-міністра звільнятиметься Президентом глава ДПАУ. Він також отримує право призначати (за представленням Прем'єра) і звільняти (без чиїх-небудь представлень) заступників глави ДПАУ. Без відповідної пропозиції Глави АМКУ звільнятимуться його заступники і державні уповноважені АМКУ.

Однією з підстав припинення повноважень глав місцевих держадміністрацій названа проектом ініціатива Президентатобто практично вони можуть бути звільнені за бажанням Глави держави без чітко певних підстав.

Президент стверджує Положення про Міністерство оборони; Положення про уповноважений орган виконавчої влади у сфері регулювання ринків фінансових послуг; Положення про центральний орган держвлади з питань організації спецзв'язку і захисту інформації; Положення, що визначає повноваження центрального органу виконавчої влади з питань охорони (на сьогодні - Мінохоронздоров'я) здоров'я.

Державна служба спецзв'язку і захисту інформації підкоряється і контролюється, згідно з проектом, тільки Президентом (зараз підконтрольна парламенту). Глава служби призначається Президентом за представленням Прем'єра і звільняється без такого.

Читайте також в матеріалах ЛІГА :ЗАКОН о новій правовій базі для КМУ і про новелах в звільненні суддів КСУпропонованих законопроектом № 7208

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини