Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Зміни до будівельно-антикризового Закону № 800 закономірні і в цілому позитивні - думка юристів АК "Коннов і Созановский"

6 жовтня 2010, 13:43
3825
0
Реклама

Внесені парламентом 9 вересня 2010 р. зміни в Закон "Про запобігання впливу світової фінансової кризи на розвиток будівельної галузі і житлового будівництва" отримали схвалення Президента. Закон № 2504 - VІ (заснований на законопроекті № 6687) набув чинності 1 жовтня.

Увесь перелік спрямованих на підтримку будівництва житла заходів, передбачений ст. 3 Законидіятиме, згідно зі змінами, аж до 1 січня 2013 року.

Різниця, що виникає при пільговому кредитуванні фінансовими установами будівельників житла між ставкою пільгових кредитів і поточною ринковою ставкою, компенсуватиметься за рахунок бюджету. Вона не може перевищувати рівень облікової ставки НБУ більше, ніж на 2%.

Також, згідно зі змінами, фінансування (у вигляді поповнення статутного капіталу в 2011 році) операцій комерційних банків по наданню громадянам іпотечних кредитів на завершення будівництва житла проводитиме тільки Державна іпотечна установа. Джерела поповнення - облігації внутрішньої держпозики - можуть покупатися комерційними банками і іншими суб'єктами господарювання.

Заборона на одностороннє розірвання договорів, по яких забудовниками повинен зрештою передаватися завершений об'єкт будівництва (сплачений на 100%) подовжується на 12 місяців з дня набуття чинності підписаних Президентом змін. Повернення вже сплачених засобів передбачається потім "наступній реалізації" об'єкту (його частини) забудовником.

Крім того, на період до 2013 року припинена дія норми про граничний термін сплати забудовником пайового внеску на розвиток інженерно-транспортної і соціальної інфраструктури населеного пункту.

ЕКСПЕРТНА ДУМКА

Віталій Правдюк: "Термін дії пільг продовжений, але невдалі формулювання перетворюють пільги на декларативні"

Начальник департаменту нерухомості будівництва і земельного права АК "Коннов і Созановский" Віталій Правдюк поділився з ЛІГА :ЗАКОН своєю думкою про документ: "Прийнятий в грудні 2009 року Закон № 800 - VI "Про запобігання впливу світової фінансової кризи на розвиток будівельної галузі і житлового будівництва" (далі - Закон) в цілому досить обгрунтовано був зустрінутий українськими забудовниками як позитивне явищеспрямоване на те, щоб запобігти негативному впливу світової фінансової кризи на будівельну діяльність.

Проте, через обмежений термін на підготовку вказаного законопроекту, багато положень Закону виявилися непідготовленими, такими, що не узгоджуються з іншими актами законодавства України і внаслідок цього стали носити декларативний характер. Тому внесення змін з урахуванням практики застосування Закону є закономірним.

Президент України підписав прийнятий 9 вересня 2010 року Закон № 2504 - VI, яким були внесені ряд змін до Закону.

До 1 січня 2013 року (тобто ще на рік) продовжений термін дії пільгпередбачених статтею 3 Закони, а саме: пільгове кредитування суб'єктів будівельної діяльності, заборона на підвищення процентних ставок за кредитами у зв'язку з придбанням об'єктів будівництва, державна реєстрація у БТИ об'єктів незавершеного будівництва; заборона на дострокове розірвання інвестиційних договорів, відстрочення сплати пайових внесків, продовження договорів оренди землі для будівництва, фінансування кредитування ГИУ, надання довідок про форс-мажор.

Визнаючи в цілому необхідність продовження пільг для створення привабливого інвестиційного клімату у будівництві, ми не можемо не відмітити з жалем, що законодавцем не усунені невдалі формулювання в тексті статті 3, які фактично перетворюють передбачені законом пільги на декларативні.

Так, за 2 тижні до ухвалення Закону, Верховною радою був змінений Цивільний кодекс шляхом доповнення його ст. 1056-1, яка заборонила збільшення процентних ставок за кредитами в односторонньому порядку для усіх кредитних договорів. Через це, передбачений Законом аналогічний заборона на підвищення процентних ставок по кредитах у зв'язку з придбанням об'єктів будівництва виглядає непотрібним.

У зв'язку з прийняттям Мінюстом нової редакції Тимчасового положення про порядок державної реєстрації права власності і інших речових прав на нерухоме майно (см матеріал ЛІГА :ЗАКОН)стало можливим реєструвати у БТИ будь-які об'єкти нерухомого майна для будь-яких цілей. Тому ч. 3. статті 3 Закони також втратила своє значення.

Практично не застосовується і заборона на дострокове розірвання інвестиційних договорів. Самі формулювання Закону ("забороняється розірвання фізичними та юридичними особами.".) фактично забороняють самим сторонам договору розривати відповідні договори в односторонньому порядку, що і так не дозволено законодавством. З іншого боку, подібні формулювання Закону не позбавляють інвесторів права подавати позов до суду про розірвання відповідного договору.

Незважаючи на внесені зміни, так і залишилися декларативними положення про порядок надання довідок про форс-мажор.

Багато зі змін до Закону якраз спрямовані на надання положенням Закону реальної сили. Так, внесені зміни в ч. 1 ст. 3 Закони про пільгове кредитування суб'єктів будівельної діяльності. Якщо раніше пільгове кредитування повинне було забезпечуватися Національним банком України, що суперечило законодавству про сам НБУі потім так і не почало здійснюватися на практиці, то тепер передбачається, що різниця, яка виникає між ставкою за відміченими пільговими кредитами і поточною ринковою ставкою, компенсується за рахунок державного бюджету, що є логічнішим. Залишилося лише дочекатися того, щоб відповідні засоби у бюджеті на 2011 рік були передбачені.

Одним з позитивних нововведень зміненого закону стало припинення дії на період до 1 січня 2013 року другої пропозиції частини тринадцятої статті 27-1 Закону України "Про планування і забудову територій"яка передбачала обов'язковість сплати пайового внеску на розвиток інфраструктури населеного пункту не пізніше за один місяць з моменту введення в експлуатацію відповідного об'єкту.

Характеризуючи в цілому зміни до Закону, слід визнати позитивне значення появи змін. Проте, слід сказати, що багато неясних моментів Закону внесені зміни так і не прояснили.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини