Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Набув чинності закон про землі енергетики. Думка юриста ЮФ ILF про його слабкі і сильні сторони

20 серпня 2010, 15:16
2857
1
Реклама

Закон України "Про землі енергетики і правовий режим спеціальних зон енергетичних об'єктів"прийнятий парламентом 9 липня 2010 року, набув чинності 17 серпня 2010 року.

Він визначає правові і організаційні основи надання і використання земельних ділянок для розміщення об'єктів енергетики, а також дотримання особливого режиму земель спеціальних зон об'єктів енергетики (території навколо цих об'єктів) для безперебійного їх функціонування.

Земельні ділянки державної і комунальної власності надаються у власність і оренду для потреб енергетики за рішенням органів виконавчої і місцевої влади. Ділянки усіх форм власності можуть використовуватися під об'єкти передачі електроенергії шляхом встановлення земельних сервітутів.

Розміщення об'єктів передачі електроенергії може здійснюватися на землях усіх категорій без зміни їх цільового призначення.

Законом виділено 5 категорій спеціальних зон об'єктів енергетики. Землі у межах спеціальних зон не вилучаються (покупалися) у власників або користувачів, а використовуються з обмеженнями. Розміри деяких з них вказані прямо в Законі, інших - встановлюються Кабміном.

Законом встановлюються також і права і обов'язки як підприємств електроенергетики, так і власників (землекористувачів) спеціальних зон. Останні мають право на відшкодування витратзаподіяних виконанням планових і аварійно-відновних робіт.

ЕКСПЕРТНА ДУМКА

Партнер Юридичної фірми ILF Ярослава Оникакоментуючи для ЛІГА :ЗАКОН значення цього документу, висловила думку про те, що Закон суперечить деяким нормам чинного законодавства : "При розробці закону не були враховані вимоги містобудівного і земельного законодавства України, а значить, він навряд чи зможе ефективно вирішувати проблемні питання енергоринку.

Закон дозволяє використання земельної ділянки будь-якої форми власності для будівництва і експлуатації об'єктів енергетики шляхом встановлення земельних сервітутів. При цьому Земельним кодексом України передбачена державна реєстрація договору сервітута у порядку, встановленому для державної реєстрації прав на нерухоме майно.

Але Верховна Рада і Кабінет Міністрів досі не прийняли нормативно-правових актів, необхідних для реалізації цього положення і сьогодні немає можливості для створення Державного реєстру прав. Зараз ведення держреєстру земель здійснюється відповідно до Тимчасовим порядком ведення державного реєстру земель Держкомзему від 02.07.2003. Цей документ, на жаль, не врегулював процедуру реєстрації права користування чужою земельною ділянкою, що робить неможливим встановлення сервітутів.

Відкритим залишилося питання отримання дозволу на початок будівництва об'єктів енергетики. Порядок надання дозволу на виконання будівельних робіт для спорудження енергетичних об'єктів свідчить про те, що для здійснення будівництва потрібний дозвіляке видається інспекцією Державного архітектурно-будівельного контролю.

При цьому в перелік обов'язкових документів, що надаються в ДАБК, входить документ, який підтверджує право власності/користування земельною ділянкою або договір суперфиция (особливе речове право на забудову земельної ділянки, що належить іншій особі).

А ось договір земельного сервітута відсутнійщо однозначно поставить під сумнів правомірність використання земельної ділянки для будівництва об'єктів енергетики і електростанцій як об'єктів містобудування.

Коштує, проте, відмітити важливий позитивний аспект закону для операторів енергетичного ринку. Згідно ст. 14 Законуземельні ділянки державної і комунальної власності передаються в користування для потреб енергетики за рішенням виконавчої влади або місцевого самоврядування в порядку, встановленому Земельним кодексом.

При цьому в статті 134 Земельного кодексу України встановлено, що земельні ділянки державної або комунальної власності або права на них у разі будівництва і обслуговування лінійних об'єктів енергетичної інфраструктури не підлягають продажу на конкурентних началах (земельних торгах)що, звичайно ж, спрощує питання отримання земельної ділянки.

В цілому, оцінюючи закон про землі енергетики, варто сказати, що на перший погляд може здатися, що цей документ значно спрощує процедуру отримання прав на земельні ділянки для потреб енергетики, проте, насправді, багато важливих моментів можуть усе так само залишитися невирішеними".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини