Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ДПАУ: як відбивати в обліку репо

28 липня 2010, 09:00
1021
0
Реклама

Державна податкова адміністрація в листі № 4690/6/15-0516 роз'яснила питання віддзеркалення операцій репо в податковому обліку.

Згідно Методичним вказівкамзатвердженою постановою Правління НБУ від 15.03.2004 р. № 104, репо є угоду про продаж з наступним викупом.

На практиці і по своїй економічній суті операції репо найчастіше являються кредитними операціями під заставу цінних паперів. До кредитних операцій вони віднесені пунктом 1.1 глав 1 Розділу VI Інструкції про порядок регулювання діяльності банків в Україні і пунктом 3.1 глав 3 Розділи IV Інструкції по бухгалтерському обліку кредитних, вкладних (депозитних) операцій і формуванню і використанню резервів під кредитні риски у банках України.

Тому окремий податковий облік фінансових операцій з цінними паперами і дериватами (по пункту 7.6 Закону "Про оподаткування прибутку підприємств") на них не поширюється, а враховуються вони відповідно до пунктами 7.9.1 - 7.9.2 Закону.

Цінова різниця при купівлі-продажі цінних паперів по операціях репо розглядається як відсотки по кредитній операції згідно пункту 6 Положень про процентну політику Національного банку України. Дохід банку по операціях репо у вигляді різниці між ціною первинного і зворотного обміну включається до складу валового дохіда на основі пункту 4.1.2 Закону.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини