Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Куди йти Україні: основні тези президентської програми розвитку держави

4 червня 2010, 15:43
1526
1
Реклама

Президент України Віктор Янукович представив Програму розвитку держави, яку він сам вже і почав реалізовувати. Зокрема, з створення Комітету реформз відповідними підрозділами на рівні областей, і Ради регіонів, які розробляють і погоджують плани по економічних змінах на національному і регіональному рівнях.

Основні напрями державних реформ :

I. Стійке економічне зростання:

1.1. Впровадження середньострокового бюджетного планування.

1.2. Посилення контролю за цільовим і ефективним використанням бюджетних коштів.

1.3. Новий Податковий кодекс до 2011 року. Головне навантаження буде перенесено з виробництва на споживання (особливо шкідливій для здоров'я людини продукції) ресурсні і екологічні платежі, спрощена система оподаткування буде збережена, а малоефективні податки - скасовані.

1.4. Поступовий перехід до гнучкого валютного курсу, стимулювання розвитку ринку довгострокових фінансових ресурсів.

1.5. Підвищення автономності місцевих бюджетів, збільшення їх прибуткової бази.

II. Підвищення якості соціальних послуг:

2.1. Поступове підвищення пенсій разом з вирішенням проблеми загрозливого росту питомої ваги пенсійних витрат у ВВП. 

2.2. Вступ обов'язкового накопичувального пенсійного страхування.

2.3. Максимально сприятливі умови для розкриття підприємницької ініціативи людей.

2.4. Перехід на контрактну основу закупівлі медичних послуг і перехід до страхової медицини.

III.Поліпшення підприємницького клімату, активна інвестиційна політика:

3.1. Скорочення необхідних дозволів і ліцензій, зменшення числа контролюючих органів.

3.2. Завершення впродовж п'яти років приватизації держмайна. Держава залишить за собою лише об'єкти, що забезпечують виконання ним основних функцій і нацбезпека.

3.3. Спрощення реєстрації інвестицій.

3.4. Розвиток інноваційної сфери.

IV. Модернізація інфраструктури і реформування ключових секторів економіки:

4.1. Кардинальна зміна підходів до енергоспоживання: введення економічно обгрунтованих тарифівякі грунтуються на скороченні витрат на виробництво комунальних послуг і встановлюються незалежним регулятором.

4.2. Завершення приватизаційних процесів в електроенергетиці і вугільній галузі.

4.3. Пріоритет - розвиток власної сировинної базизалучення приватних інвестицій в її розробку, спрощення правового поля в цій сфері.

4.4. У сфері АПК: припинення админвмешательства в ціноутворення на з/х продукцію, розвиток її експорту, створення прозорого ринку землі.

Окремо відмічений Президентом пріоритет - підготовка до Євро-2012яка розцінюється главою держави як крок до нового якісного діалогу між бізнесом і владою. Крім того, В. Янукович пропонує предметно працювати над просуванням ініціативи про проведенні зимових Олімпійських ігор 2022 року в Карпатах.

У громадській сфері Президент виступає за істотне розширення компетенції інститутів громадянського суспільства. Громадським організаціям, як і органам місцевого самоврядування, буде передана частина функцій органів державної влади.

Реформа місцевого самоврядування: з метою істотного розширення повноважень влади на місцях і забезпечення її старанними функціями Президент має намір вже до кінця цього року ввести в дію новий Закон про місцеве самоврядування і Закон про держадміністрації.

Судова реформа: спрощення системи судоустрою, ліквідація військових судів, прозора процедура призначення суддів на посаду уперше, деполітизування судів і підвищення їх відповідальності.

Реформування політичної системи: повернення до мажоритарного принципу в місцевих виборах з елементами змішаної системи; посилення прав опозиції.

Зовнішня політика: цілісний "периметр розвитку" для України, включаючи і Близький Схід, і країни Східної Азії, Африки, Латинської Америки; висновок Угоди про асоціацію між Україною і Євросоюзомвключаючи створення "поглибленої і усеосяжної" Зони вільної торгівлі, а також введення безвізового режиму; демаркація сухопутної ділянки українсько-російської межі, підписання Декларації про стратегічне партнерство України і Росії; політика позаблоковості.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини