Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У Минтруда розповіли, як отримати лікарняний у разі хвороби матері

15 лютого 2010, 09:00
2228
0
Реклама

У разі хвороби матері або особи, що здійснює фактичний догляд за дитиною у віці до 3 років, лікарняний лист може видаватися іншій особі, який також здійснює догляд за дитиною. Це може бути батько або хтось з інших членів сім'ї. При цьому такі особи можуть претендувати на лікарняний лист (з оплатою усього часу тимчасової непрацездатності) з першого дня і за увесь період захворювання в порядку і розмірах, встановлених Законом "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності і витратами, обумовленими похованням". Відповідним роз'ясненням поділилися фахівці Минтруда.

Відмітимо, що така можливість передбачена, зокрема, пунктом 3.13 Інструкцій про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадяна саме: листок непрацездатності видається працюючій особі, що здійснює догляд за дитиною у віці до трьох років, у разі хвороби матері на період, коли вона по укладенню лікаря не може самостійно здійснювати догляд за дитиною. В цьому випадку лікарняний лист видається лікарем-педіатром на основі довідки з поліклініки або стаціонару, матері, що підтверджує захворювання. Іншого документу чинне законодавство не передбачає.

Втім, нерідкі випадки, коли лікарняний лист не може отримати і працююча жінка, що здійснює догляд за дитиною. Про це свого часу нагадували в Минтруда листом від 23.10.2009відмічаючи, що жінці, працюючій в режимі неповного робочого часу під час перебування у відпустці по догляду за дитиною до досягнення ним трирічного віку, лист непрацездатності (лікарняний лист) оплачується тільки у разі непрацездатності цієї жінки, а також у разі хвороби дитини віком до 14 років. Тоді як у разі хвороби дитини у віці до трьох років, у відпустці по догляду за яким жінка знаходиться, лікарняний лист не видається. Детальніше за см "Працюючій жінці, що перебуває у відпустці по догляду за дитиною, лікарняний лист видається не завжди".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини