Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутати планують посилити авторитет адвокатури шляхом додаткового обмеження доступу до професії

Реклама

22 жовтня 2021 року група народних обранців (Т. Тарасенко та ін.) зареєструвала в Парламенті законопроект № 6205 «Про внесення змін до Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» щодо посилення авторитету адвокатури».

Усі законопроекти з пояснювальними записками до них можна знайти в модулі "Законопроекти" ІПС ЛІГА:ЗАКОН.

Автори законодавчої ініціативи вважають, що попри єдність відповідної системи права та законних інтересів, гарантії діяльності адвокатів є незахищеними порівняно із суддями та прокурорами, а доступ до професії адвоката є значно простішим. У результаті авторитет адвокатури в суспільстві перебуває на вкрай низькому рівні.

Поряд із цим права та законні інтереси адвокатів непоодиноко порушуються, а процесуальні опоненти, ототожнюючи адвокатів з їх клієнтами, створюють перепони у діяльності адвокатів.

У законопроекті запропоновано внести зміни до чинного законодавства в частині посилення авторитету адвокатури, вирівнювання правового статусу адвокатів із суддями та прокурорами, забезпечення більшого дотримання прав і законних інтересів адвокатів.

Завданнями проекту визначено закріплення на законодавчому рівні додаткових підстав, що унеможливлюють зайняття адвокатською діяльністю, удосконалення вимог стосовно несумісності та підстав для припинення права щодо зайняття адвокатською діяльністю.

Народні депутати пропонують закріпити, що адвокатом не може бути особа, яка, окрім вже існуючих у статті 6 Закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» підстав:

- звільнена з посади або позбавлена права на здійснення професійної діяльності за порушення присяги та/або вчинення корупційного правопорушення, - протягом п'яти років з дня такого звільнення або позбавлення права;

- протягом останніх трьох років безперервно працювала або працює на посаді судді, прокурора, слідчого, дізнавача, працівника підрозділу, який здійснює оперативно-розшукову діяльність, працівника пенітенціарної служби, нотаріуса, державного або приватного виконавця, арбітражного керуючого, на державній службі або службі в органах місцевого самоврядування, на іншій посаді, на якій одночасне здійснення адвокатської діяльності заборонено законом;

- протягом останнього року до отримання свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю вчинила дії, що порушують правила адвокатської етики, права адвокатів, перешкоджають законній адвокатській діяльності, принижують авторитет адвокатури.

Також запропоновано встановити, що несумісною з діяльністю адвоката є судова, експертна, правоохоронна, оперативно-розшукова діяльність.

Крім того, законопроектом передбачено норму, відповідно до якої право на заняття адвокатською діяльністю припиняється шляхом анулювання свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю у разі зупинення права на заняття такою діяльністю протягом семи років підряд.

Як адвокату НААУ обрати цифрове рішення для роботи? З LIGA360: Адвокат НААУ можна отримати саме той пакет інструментів, що відповідає вашому напряму діяльності й обсягу завдань. Базовий доступ до судової практики й законодавства чи максимум можливостей аналізу? Знайдіть свій тариф за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини