Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Верховна Рада визначила спеціальний статус НАБУ і привела його у відповідність до Конституції

Реклама

На засіданні 19 жовтня Верховна Рада ухвалила Закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо приведення статусу Національного антикорупційного бюро України у відповідність до вимог Конституції України" (законопроект № 5459-1).

Цілями документу є усунення суперечності між Конституцією України та Законом України «Про Національне антикорупційне бюро України», а також забезпечення гарантії незалежності для Національного бюро.

Відповідно до тексту законопроекту, підготовленого до другого читання, визначено статус Національного антикорупційного бюро України як центрального органу виконавчої влади зі спеціальним статусом.

Чинним законом визначено, що НАБУ є державним правоохоронним органом.

Також ухваленим документом передбачено, що вимоги Кабінету Міністрів України до формування структури апарату центрального органу виконавчої влади не поширюються на Національне бюро.

Бажаєте автоматично перевіряти договори на помилки? Спробуйте функціонал CONTRACTUM у LIGA360. Він укаже неточності у структурі, сумах, реквізитах й нумерації. Замовляйте безкоштовний тест прямо зараз.

Тепер конкурсний добір на посаду Директора Національного антикорупційного бюро України буде організовувати та проводити конкурсна комісія, до якої входять шість осіб, із яких три особи визначаються Кабінетом Міністрів України та три особи - визначаються Кабміном на підставі пропозицій міжнародних та іноземних організацій, які відповідно до міжнародних або міждержавних угод протягом останніх трьох років до дня завершення строку повноважень Директора Національного бюро або до дня дострокового припинення його повноважень надавали Україні міжнародну технічну допомогу у сфері запобігання і протидії корупції.

Чинними ж нормами передбачено, що до такої конкурсної комісії входять:

1) три особи, яких визначає Президент України;

(пункт визнано таким, що не відповідає Конституції України (є неконституційним), згідно з Рішенням Конституційного Суду України від 16.09.2020 р. N 11-р/2020);

2) три особи, яких визначає Кабінет Міністрів України;

3) три особи, яких визначає Верховна Рада України.

Крім того, визначено, що зовнішню оцінку ефективності діяльності Національного бюро проводить комісія у складі трьох осіб, які призначаються Кабміном на підставі пропозицій міжнародних та іноземних організацій, які відповідно до міжнародних або міждержавних угод протягом останніх трьох років до проведення оцінки надавали Україні міжнародну технічну допомогу у сфері запобігання і протидії корупції.

Читайте також: Невиконання запитів НАБУ: неоднозначність судової практики

Стикнулися з незвичною правовою ситуацією? Відповідь знайдете в Інформаційно-правових системах ЛІГА:ЗАКОН. Покрокові алгоритми дій, судова практика, свіжа аналітика лідерів галузі. Замовляйте тестовий доступ прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини