Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як утриматися на плаву кредитним спілкам - підказки від Госфинуслуг

4 лютого 2010, 11:48
544
0
Реклама

На сьогодні кредитні спілки переживають далеко не кращі свої часи: криза дуже ударила не лише по активах компаній, але і по фінансовому благополуччю їх вкладників. Як полегшити свою долю і навіть утриматися на плаву - кредитним спілкам вже давно підказує Госфинуслугоформивши усі свої ради у виді Методичних рекомендацій кредитним спілкам відносно можливих дій і заходів по забезпеченню виходу із скрутного фінансового становища.

Зокрема, Госфинуслуг радить:

- з метою запобігання можливим розривам ліквідності ввести план руху грошових коштів з розрахунку на наступні 18 місяців;

- уникати залучення депозитних вкладів від членів кредитної спілки за відсутності прогнозованого ефективного розміщення таких засобів;

- шукати нові можливості для залучення довгострокових засобів під мінімально можливий відсоток від інших юридичних осіб (за винятком кредитних спілок і нерезидентів);

- проводити роз'яснювальну роботу з членами КС, у яких закінчується термін дії договорів по депозитних вкладах, відносно їх пролонгації;

- наглядовій раді, кредитному комітету і правлінню КС рекомендується проводити щомісячний аналіз кредитно-депозитного портфеля (у розрізі його якості, термінів погашення і прибутковості). Внутрішній аудит і оцінка також не перешкодять: по їх результатах можна буде проводити роботи по реструктуризації простроченої заборгованості.

- при укладенні кредитних договорів необхідно передбачати сплату основної суми кредиту рівними частками, а по вже діючому кредитному портфелю - використовувати залучення додаткового забезпечення.

Також Госфинуслуг радить здійснювати диверсифікацію категорій позичальників залежно від джерел отримання прибутків і налагодити співпрацю з членами кредитних спілок з тим, щоб скласти з ними індивідуальні плани реструктуризації заборгованості по їх депозитних вкладах.

Нескладно помітити, що в першу чергу Госфинуслуг (як в принципі і слід було чекати) зосередився на інтересах кредитних спілок, а не їх членів. Адже більшість проблем КС безпосередньо пов'язана з неможливістю розрахуватися по власних зобов'язаннях. Втім, у вкладників кредитних спілок також є передбачені законом механізми, за допомогою яких вони можуть повернути (чи хоч би спробувати повернути) свої вклади. Детальніше про цей см "Як забрати вклад у кредитної спілки".

Також відмітимо, що на сьогодні діє впроваджена Національною асоціацією кредитних спілок України Програма компенсації втрат вкладників кредитних спілокі багато хто з КС є повноправними її учасниками. Основним завданням Програми є кредитування КС з тим, щоб вони змогли частково або повністю розрахуватися зі своїми вкладниками. Час від часу з Програми вибувають самі ненадійні і неплатоспроможні компанії з числа кредитних спілок; з інформацією про них можна ознайомитися на офіційному сайті НАКСУ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини