Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мінохоронздоров'я проектує тотальний медогляд населення і обмеження прав що не стежать за здоров'ям

2 лютого 2010, 18:28
889
0
Реклама

По повідомленню офіційного сайту КМУ, в проекті реформ, розробленому Мінохоронздоров'я України, передбачається повернення до обов'язкових медичних оглядів.

Міністерство пропонує розробити державний клінічний протокол обстеження громадян, єдину програму інформаційної системи проведення диспансеризації населення. Протокол повинен визначати особливості обстеження залежно від підлоги, віку, місця проживання, наявних і колишніх захворювань, особливостей професійної діяльності і т. д.

Єдина програмна інформаційна система включатиме електронні медичні паспорти і Єдиний реєстр проходження диспансеризації громадянами. Головним відповідальним в проведенні диспансеризації планують призначити сімейного лікаря.

Тотальна диспансеризація задумана з метою виведення на перше місце профілактики захворювань, а не їх лікування. Проте Міністр охорони здоров'я пропонує для її проведення заходи, які застосовуються в розвинених країнах, - законодавче обмеження можливостей страхування, кредитування, навчання, надходження на роботу осіб, "які не турбуються про стан свого здоров'я". Очевидно, під такими розумітимуться що не побажали добровільно проходити диспансеризацію. Проте право на охорону здоров'я (ст. 283 ГК)медичну допомогу і медичне страхування ( ст. 49 Конституцій) зовсім не означає обов'язку піддаватися обстеженню лікаря, що тим більше нав'язується державою (у клініці по місцю "скасованої" прописки).

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини