Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Зміни доступу до професії та спрощення дисциплінарних процедур: нова Стратегія НААУ

Реклама

Нова Стратегія НААУ, розрахована до 2025 року, передбачає пріоритетну увагу до таких напрямків діяльності адвокатури, як цифровізація, доступ до професії та дисциплінарні процедури, реформування системи безоплатної правової допомоги.

Про це повідомив заступник Голови НААУ, РАУ Валентин Гвоздій під час Публічних слухань звіту НААУ за 2020 рік та Стратегії розвитку НААУ на 2021 - 2025 роки, повідомляє прес-служба Національної асоціації адвокатів України.

«В наступні роки фокус Стратегії буде зосереджений на подальшій цифровізації всіх процесів, які будуть направлені не лише на доступ до сервісів НААУ і доступ до професії, але і на те, аби наші колеги могли ефективно працювати в системі «Електронний суд», яка є частиною великої системи ЄСІТС», - повідомив Валентин Гвоздій.

Він додав, що в цілому документ містить принципові положення, які є базовими при здійсненні взаємодії НААУ з державними органами, партнерами в юридичній спільноті та іншими самоврядними організаціями. Водночас Стратегія має і функціональну частину, яка передбачає більш конкретні зміни, час їх впровадження та відповідальних виконавців.

Зокрема, Стратегія передбачає удосконалення кваліфікаційних процедур і доступу до професії. У межах її впровадження уже у вересні - жовтні буде прийнято новий порядок складання іспитів, які складатимуться з 3 етапів. «З'явиться співбесіда, все буде дуже формалізовано, методика оцінювання буде чітка та буде запроваджено онлайн-тестування», - повідомив Валентин Гвоздій. Виконання письмової частини буде вимагати застосування актуальної практики Верховного Суду та ЄСПЛ.

Також у межах Стратегії будуть змінені дисциплінарні процедури. «Ми будемо ставити за мету, аби законодавець запровадив спрощене дисциплінарне провадження за тими дисциплінарними проступками, які мають завершений склад. Наприклад, несплата щорічних внесків», - сказав Валентин Гвоздій. У цьому напрямку уже прийнято і рішення РАУ, яке дозволяє розгляд дисциплінарних процедур у письмовому провадженні.

Серед інших пріоритетів Стратегії - реформування системи БПД, аби вона відповідала цілям захисту конституційних прав громадян і забезпечувала вільний вибір захисника; активізація співпраці з навчальними закладами, молодим поколінням адвокатів; інформування про діяльність адвокатури як професійної спільноти, так і всього українського суспільства.

Довідково. Рада адвокатів України на своєму засіданні, яке відбулось в м. Кам'янець-Подільський, прийняла Стратегію розвитку на 2021 - 2025 роки.

Документ складається з чотирьох основних етапів: планування (включаючи розробку стратегії), реалізація, оцінка результатів і наслідків (аналіз причин досягнення чи недосягнення результатів) та уточнення Стратегії з метою підтримки її актуальності, а також містить 26 пунктів, у яких чітко окреслені основні завдання, цілі та пріоритетні напрямки діяльності.

Отримайте максимум інформації в LIGA360: Адвокат НААУ. Відтепер система надає правову інформацію за галузями й алгоритми дій для бізнесу. Тут завжди знайдеться правова позиція, судове рішення чи необхідний законодавчий акт. Замовляйте тариф “Преміум”, щоб відкрити всі інструменти.

Читайте також:

Фінмоніторинг: які межі адвокатської таємниці?

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини