Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Парламент пропонує нагороджувати благодійників і встановити для них податкові пільги

1 лютого 2010, 15:45
601
0
Реклама

Народний депутат Григорій Смитюх (фракція ПР) пропонує встановити для добродійних організацій і фізосіб, що займаються добродійністю податкові пільги і матеріальне і моральною заохочення. Про це, зокрема, йде мова в проекті закону "Про внесення змін до деяких законів України про державну підтримку добродійної діяльності".

Згідно з проектом закону, зареєстрованим в парламенті під номером 6024з 1 січня 2011 року список державних нагород може поповнитися ще двома позиціями: "Почесний меценат України" і "Почесний благодійник України". Передбачається, що на ці нагороди зможуть претендувати ті, хто упродовж тривалого часу займається добродійною діяльністю. Проте не це єдине, що може стимулювати до добродійності, вважає пан Смитюх. На думку народного депутата, для того, щоб зацікавити ширше коло осіб вносити добродійні внески, треба встановити для благодійників податкові пільги. Зокрема, парламентар пропонує дозволити благодійникам відносити суми, витрачені на добродійність, до складу валових витрат. Для юрособ сума, яку можна буде віднести до валових витрат, не повинна перевищувати 5 % валового доходу за звітний період, а для фізособи - 5 % загального місячного доходу оподаткування.

Питання про пільги для благодійників в Україні піднімається далеко не уперше. Проте конкретні законопроекти, що пропонують пільги для благодійників чомусь так і не були прийняті ВР, не дивлячись на те, що пропонувалися неодноразово. Приміром, законопроект № 1175зареєстрований у ВР ще під час прем'єрства Юрія Еханурова, пропонував виключити мінімальний бар'єр добродійних витрат, що виключаються з бази оподаткування. Абсолютно аналогічні зміни пропонувалося внести і в Закон "Про податок з прибутків фізичних осіб"яким передбачалася відміна мінімального 2% -го порогу для того, щоб будь-які суми розміром до 5 % оподатковуваного доходу звітного періоду можна було внести до складу податкового кредиту. Проте ці ініціативи в парламенті розглянуті так не були.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини