Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВР пропонує притягати до карної відповідальності за випалювання рослинності

26 січня 2010, 11:07
240
0
Реклама

Народні депутати Юрій Кармазин, Володимир Мойсык (фракція НУ-НС), Ольга Бондарь, Павло Мовчан, Олексій Стешенко (фракція БЮТ) і Олександр Голубь (фракція КПУ) наполягають на посиленні адміністративної і введенні карної відповідальності за випалювання рослинності і її залишків. Відповідні законопроекти повторно були зареєстровані у ВР під номерами 5170 і 5171.

Законопроектом № 5170 пропонується посилити адміністративну відповідальність за випалювання рослинності, стерні, лугів, пасовищ і спалювання опалого листя у смузі автомобільних і залізних доріг, в парках і зонах зелених насаджень. Згідно з проектом, за вищеперелічені правопорушення пропонується підвищити штраф. Розмір штрафів коливається від 80 до 800 неоподатковуваних мінімумів (в грошовому еквіваленті - від 1360 до 13 600 гривен). При цьому коло осіб, що мають право складати протоколи про вищезгадані правопорушення і розглядати справи про ці правопорушення, значно розшириться. Так, наприклад, парламентарі пропонують доручити це пожежникам, представникам Минагрополитики і СЭС. Проте адміністративній відповідальності суб'єктам законодавчої ініціативи виявилося мало, і вони вирішили ввести ще і карну відповідальність за вищезгадані правопорушення (законопроект № 5171). Правда, карна відповідальність згідно з проектом наставатиме тільки у разі, якщо випалювання зроблене на площі від 1 до 5 га (і більше). Отже, згідно з проектом, за випалювання рослинності, залишків листя і стерні на площі від 1 до 5 га (чи несвоєчасний збір листя і рослинності для переробки власником земельної ділянки) з правопорушника стягуватиметься штраф у розмірі 1000 неоподатковуваних мінімумів (17 тис. гривен). Крім того, до правопорушника можуть застосувати міру покарання у виді обмеження свободи на строк до 3 років чи поневіряння права займатися певним видом діяльності на той же термін.

В основному випалюванням рослинності займаються агрофірми, фермерські господарства, комунальні підприємства і просто землевласники. Враховуючи те, що зараз розмір санкцій згідно ст. 77-1 КУоАП для посадовців складає від 50 до 70 неоподатковуваних мінімумів (від 850 до 1190 гривен), виходить, що на сьогодні зробити правопорушення варто набагато дешевше, ніж замовити послуги з вивезення рослинності і її переробки.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини