Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

На автомобіль впало дерево: хто відшкодовуватиме збитки

Реклама

Несприятливі погодні умови здатні створити незручності населенню не лише в пересуванні, а й нанести шкоду їхньому майну.

Що робити, якщо на ваш автомобіль впало дерево, роз'яснила юристка Третього одеського бюро правової допомоги Одеського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Тетяна Дімова.

Відповідно до ст. 1166 Цивільного кодексу майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Згідно з частиною 1 статті 22 ЦК особа, якій завдано збитків у результаті порушення її цивільного права, має право на їх відшкодування.

Відповідно до пункту 2 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про практику розгляду судами цивільних справ за позовами про відшкодування шкоди» від 27 березня 1992 року № 6, розглядаючи позови про відшкодування шкоди, суди повинні мати на увазі, що шкода, заподіяна особі та майну громадянина або заподіяна майну юридичної особи, підлягає відшкодуванню в повному обсязі особою, яка її заподіяла, за умови, що дії останньої були неправомірними, між ними і шкодою є безпосередній причинний зв`язок та є вина зазначеної особи.

Що робити в такому випадку?

Крок 1 - викликати поліцію для належного оформлення протоколу. Як правило, оформлений протокол та всі зібрані матеріали справи (в тому випадку, якщо все складено вірно із зазначенням всіх обставин) надалі допоможуть отримати відшкодування від страхової компанії.

Крок 2 - за допомогою фото-, відеофіксуючих засобів зафіксувати подію та місце вчинення події, пошкоджений автомобіль (з видимістю державного номера), підставу, що слугувала причиною пошкодження (падіння дерева, гілки, стовпа, бурульки тощо) з прив'язкою до місцевості.

Крок 3 - замовити та зробити оцінку майнової шкоди, завданої автомобілю, та зібрати відповідні докази (квитанції, чеки, платіжні доручення тощо) вартості відновного ремонту авто.

Крок 4 - правильно визначити балансоутримувача, тобто фактично «винну особу».

Першочергово визначається, на балансі якого підприємства знаходяться зелені насадження (дерева), для подальшого встановлення відповідальної особи, яка буде компенсувати завдані збитки.

У ст. 25, ч. 1 ст. 28 Закону «Про благоустрій населених пунктів» передбачено, що утримання та благоустрій прибудинкової території багатоквартирного житлового будинку, належних до нього будівель, споруд проводиться балансоутримувачем цього будинку або підприємством, установою, організацією, з якими укладено відповідний договір.

Відповідно до п. 3.2 Правил утримання зелених насаджень у населених пунктах України від 10.04.2006 № 105, до елементів благоустрою віднесено, зокрема, зелені насадження (у тому числі снігозахисні, протиерозійні) уздовж вулиць і доріг, у парках, скверах і алеях, бульварах, садах, інших об'єктах благоустрою загального користування, санітарно-захисних зонах, на прибудинкових територіях.

Відповідно до п. 5.5 Правил утримання зелених насаджень у населених пунктах України, відповідальними за їх збереження та догляд за ними є:

- на об'єктах благоустрою державної чи комунальної власності - балансоутримувачі цих об'єктів;

- на територіях установ, підприємств, організацій та прилеглих територіях - установи, організації, підприємства;

- на територіях земельних ділянок, які відведені під будівництво, - забудовники чи власники цих територій;

- на безхазяйних територіях, пустирях - місцеві органи самоврядування;

- на приватних садибах і прилеглих ділянках - їх власники або користувачі.

Якщо у вас виникли сумніви, хто є дійсним балансоутримувачем, можна написати звернення або запит до органу місцевого самоврядування, в якому обов'язково зазначити місце розташування дерева (обов'язково додати фото або графічні дані, що пришвидшать отримання інформації).

Водночас за змістом норм ст. ст. 10, 15 Закону «Про благоустрій населених пунктів», ст. 30 Закону «Про місцеве самоврядування» безпосереднє визначення балансоутримувача об'єктів благоустрою комунальної власності належить до повноважень саме виконавчих органів місцевого самоврядування, які також мають здійснювати функції із забезпечення належного утримання та ремонту об'єктів благоустрою комунальної власності. Відтак, за умови відсутності балансоутримувача відповідальність за належне утримання та ремонт об'єктів благоустрою комунальної власності має покладатись на відповідний виконавчий орган місцевого самоврядування.

Існує два способи відшкодування шкоди:

1) добровільний порядок, який передбачає, що власник авто направляє зібрані документи особі, відповідальній за заподіяння пошкодження. Робити це слід виключно через пошту, аби мати підтвердження вчинених дій про врегулювання конфлікту в позасудовому порядку. Інша сторона повинна відшкодувати збитки в повному обсязі;

2) судовий порядок - у разі якщо сторони не дійшли згоди шляхом переговорів, потерпіла сторона подає позов до суду про відшкодування матеріальної та моральної шкоди, спричинених пошкодженням автомобіля внаслідок падіння дерева.

Зверніть увагу: позови про відшкодування шкоди, заподіяної майну фізичних або юридичних осіб, можуть пред'являтися також за місцем заподіяння шкоди.

Після того, як рішення на користь власника пошкодженого авто набрало чинності, водій має отримати виконавчий лист, на підставі якого державний виконавець у примусовому порядку стягуватиме кошти з винної особи.

Відповідні положення містяться в постановах Верховного Суду від 4 вересня 2019 року у справі № 200/22129/16-ц, від 4 квітня 2018 року у справі № 2-1474/11-ц, від 13 червня 2018 року у справі № 554/14547/14-ц та від 25 лютого 2019 року у справі № 466/4051/15-ц.

Більше інформації про те, як попередити кризові ситуації бізнесу вже сьогодні, отримуйте в системах ЛІГА:ЗАКОН.

Тримайте руку на пульсі актуальної правової картини дня з усіма нововведеннями, використовуйте добірку ситуацій для оперативного реагування на будь-які зміни та майте доступ до повної бази нормативних документів на будь-яку дату, зокрема і тих, що регулюють роботу компаній в умовах коронакризи, карантинів, надзвичайних станів.

Спробуйте тестовий доступ до систем ЛІГА:ЗАКОН за посиланням, об'єктивно оцінюйте будь-яку ситуацію та приймайте тверді та зважені рішення вже сьогодні.

Читайте також:

Збитки за дерево, яке впало на авто, відшкодує міська рада - ВС

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини