Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Посилені вимоги до поручителів та іпотекодавців

5 листопада 2018, 12:10
874
0
Автор:
Реклама

З 4 лютого вводиться в дію Закон 2478-VІІІ "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відновлення кредитування", який дозволить банкам реєструвати право власності на іпотеку, незважаючи на обтяження, а також забезпечить їх доступ до Державного реєстру актів цивільного стану.

Закон був прийнятий 3 липня та опублікований в "Голосі України" від 3 листопада. Закон набув чинності 4 листопада, але вводиться в дію через три місяці.

Цей Закон застосовується як до відносин, що виникли після введення його в дію, так і до відносин, які продовжують існувати. Виключенням є нові вимоги до договору про задоволення вимог іпотекодержателя або у відповідному застереженні в іпотечному договорі: нова редакція частини четвертої статті 36 Закону «Про іпотеку» застосовується виключно до договорів і угод, укладених після 4 лютого. Зокрема, передбачено, що після завершення позасудового врегулювання будь-які наступні вимоги іпотекодержателя щодо виконання основного зобов'язання боржником - фіз- або юрособою є недійсними, якщо інше не визначено договором іпотеки чи договором про надання кредиту, чи договором про задоволення вимог іпотекодержателя.

Також Закон зобов'язує іпотекодержателя звернутися до державного реєстратора із заявою про державну реєстрацію припинення іпотеки не пізніше 14 днів з дня повного погашення боргу за основним зобов'язанням.

Якщо іпотекодавцем предмет іпотеки було реконструйовано або щодо нього було проведено самочинне будівництво (у тому числі, але не виключно, споруджено нові будівлі, споруди тощо на земельній ділянці, що належить іпотекодавцю на праві власності чи перебуває в його користуванні), всі реконструйовані, новостворені об'єкти нерухомості вважаються предметом іпотеки відповідно до іпотечного договору.

Зміни щодо забезпезпечення зобов'язання внесено і до Цивільного кодексу. Зокрема, встановлено, що ліквідація солідарного боржника - юридичної особи, смерть солідарного боржника - фізичної особи не припиняють обов'язку решти солідарних боржників перед кредитором та не змінюють його обсягу та умов виконання.

Крім того, передбачено, що особи, які за одним чи за декількома договорами поруки поручилися перед кредитором за виконання боржником одного і того самого зобов'язання, є солідарними боржниками і відповідають перед кредитором солідарно, якщо інше не встановлено договором поруки.

Встановлено, що ліквідація боржника - юридичної особи не припиняє поруку, якщо до дня внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань запису про припинення боржника - юридичної особи кредитор звернувся до суду з позовом до поручителя у зв'язку з порушенням таким боржником зобов'язання.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини