Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Планові перевірки в області метрології набувають періодичності

Реклама

З сьогоднішнього дня, 22 січня 2010 року, набуває чинності постанова КМУщо визначає критерії, по яких оцінюватиметься міра ризику від здійснення господарської діяльності в області метрології. Від цих мір ризику, у свою чергу, залежить періодичність планових перевірок по державному метрологічному нагляду, які проводить Держспоживстандарт.

Враховуючи мораторій на перевірки, Держспоживстандарт тепер зможе перевіряти тільки підприємства з високою мірою ризику (періодичність їх перевірок - не частіше за один раз в рік)до яких були віднесені підприємства, що здійснюють :

1) виміру, результати яких використовують:

- для проведення робіт по забезпеченню охорони здоров'я, по забезпеченню життя і здоров'я громадян, за оцінкою відповідності продукції, за рішенням органів прокуратури і суду, а також пов'язаних з державною реєстрацією земельних ділянок і нерухомості;

- для контролю за якістю і безпекою продуктів харчування і лікарських засобів, безпекою охорони праці, станом довкілля;

- для проведення торгово-комерційних операцій і розрахунків між продавцем і покупцем;

- для ведення обліку матеріальних і енергетичних ресурсів;

2) фасування товарів в упаковки;

3) перевірку засобів вимірювальної техніки і госметроаттестацию;

4) серійне виробництво, продаж, ремонт і прокат засобів вимірювальної техніки, використовуваної у сфері госметронадзора;

5) державних приймальних випробувань засобів вимірювальної техніки, яка використовується поза сферою госметронадзора;

6) несерійне виробництво засобів вимірювальної техніки, яка використовується в області госметронадзора;

7) калібрування засобів вимірювальної техніки для інших підприємств.

Інші підприємства були віднесені до середньої або незначної мірам ризику. Тому до 31 грудня 2010 року їх взагалі не повинні перевіряти. Після закінчення дії мораторію підприємства з середньою мірою ризику перевірятимуться не частіше за один раз в два роки, а з незначною - не частіше за один раз в три роки.

Правда, як випливає з роз'яснень Держкомпідприємництваякби критерії ризику не були затверджені, то планові перевірки в області метрології взагалі не могли б проводитися. Але через нелегітимність мораторію, його дотримання часто ігнорується перевіряючими органами (см матеріал "Постанова № 502: ілюзія захищеності")а тому затвердження періодичності перевірок швидше позитивний момент, чим негативним.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини